eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk

A Costes lett Magyarország legjobb étterme

Harminhat fős társadalmi zsüri döntött arról, hogy 2009-ben a budapesti Costes étterem a legjobb vendéglátóhely Magyarországon. A Dining Guide szerint a Costes, a Sziget fesztivál főszervezője, Gerendai Károly érdekeltségébe tartozó Ráday utcai étterem minden porcikájában a csúcsgasztronómiát, a kulináris színházi élményt képviseli.

A Dining Guide díjat az üzletemberekből, diplomatákból és közéleti személyiségekből álló, ínyenc vendégkört reprezentáló 36 fős zsűri ítéli meg Magyarország legjobb éttermének. 2005-ben a Fausto's, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte el a címet, 2007-ben ismét a Fausto's-t érte a megtisztelő elismerés, a 2008-as Év Étterme pedig a Bock Bisztró lett. 



A tesztelés hosszú folyamata tavaly év végén zárult. Az ínyencek nemcsak szigorúan kulináris kritériumok alapján döntöttek, hanem általános gasztronómiai és fogyasztói szempontok szerint is. Összesített szavazatuk jelölte ki a Dining Guide díj nyertesét, az Év Éttermét. A szerda késő este megrendezett gálán a hagyományt követve a legjobb tíz közé választott éttermek a helyszínen mutatták be különlegességeiket, a konyhafőnökök személyesen kínálták az alkalomra készített specialitásaikat.

Az ítészek szerint a Costes bárhol lehetne Párizstól New Yorkig, hiszen a kompromisszummentes konyhaművészet nemzetközi képviselője. A megnyitás óta a konyhát a portugál Miguel Rocha Vieira vezette 2009 végéig, idén az argentin Nicolas Rafael Delgado váltja, aki már számos Michelin-csillagos francia étteremben bizonyította tehetségét.

Gerendai Károly elmondta, meglepetésként érte a díj. "Próbáljuk a legjobbat nyújtani, és hogy ezt más is így látja, nagy öröm. Majdnem biztosra vettem, hogy egy-másfél év után nem mi leszünk még azok, akik ezt az elismerést kapjuk. Nem hittem, hogy ilyen rövid idő alatt is megtörténhet. Itt nagyon komoly más jelöltek voltak, nagyon komoly előélettel, szakmai háttérrel, elhivatottsággal."

Korábban már több elismerő kritikát kapott az étterem. A berendezésről tavaly augusztusban az egyik szaklap például a következőket írta: "A Costes a legapróbb részletekig kidolgozott belső tereivel, letisztult vonalaival, meleg színeivel maga az elegancia ebben a villódzó forgatagban. A belső kialakítás tényleg pazar és nemesen egyszerű. Meleg, harmonikus színek, visszafogottságot sugároz, kissé minimál, mégis időtálló anyagfelhasználás jellemzi a helyet."

A séfen kívül 8 szakács és 4 konyhai kisegítő személyzet, a szerviz részen szintén 8 felszolgáló dolgozik. A felszolgálókat is egytől egyig úgy válogatták össze, hogy mind a képzettségük mind a szakmai előéletük kapcsán a legmagasabb előírásoknak is képesek legyenek megfelelni. Volt, aki Gordon Ramsey-nél, volt, aki más csillagos helyeken dolgozott és kifejezetten a tulajdonosok kérésének eleget téve érkeztek haza.

A Costes konyhája szinte az összes alapanyagot a párizsi Rungis piacról szerzi be. Borválasztékában 300 magyar és külföldi bort ajánl a látogatónak.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×