eur:
392.89
usd:
366.89
bux:
66389.03
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem lehet megbízhatóan mérni az "egészségügyi analfabetizmust"

Betegek és egészségügyben dolgozók szempontjából egyaránt káros az "egészségügyi analfabetizmus", vagyis az egészségügyi ismeretek teljes hiánya. A betegségek megelőzésének, a betegellátás reformtörekvéseinek ebből eredő nehézségeit, az angol Lancet szerkesztőségi cikkben ismertette.

Az egészség megőrzésével, járványok kirobbanásával vagy a betegségek kiderítésével, ellátásával foglalkozó tv-riportokban, újsághírekben megszólalók sokszor képtelenek olyan nyelven fogalmazni, hogy azt az utca embere is megértse. Még több a nehézség a betegeknek adott információkkal: a kórházi zárójelentések megírásakor gyakran az orvosok is olyan rövidítéseket, betűszavakat használnak, melyeknek értelmét néha nemcsak a betegek vagy családjuk, hanem még orvoskollégáik sem tudják megfejteni.

A másik oldal is igaz: az iskolákban a természettudományos oktatás legtöbbször elégtelen arra, hogy az emberi szervezetet vagy a betegségek eredetét akár alapszinten is megtanítsa, az emberek többsége pedig a testének működésével kapcsolatos ismereteknek akkor sem néz utána, ha ettől az élete függhet.

Az előbbiek következménye, hogy a gyógyintézetből elengedett beteg és hozzátartozói gyakran nem tudják, mi a betegség lényege, és mit kell tenni ahhoz, hogy az újabb kórházi felvételt elkerülhessék. A szerkesztőségi közlemény szerint az amerikai egészségügyi reform kidolgozói az országban észlelt egészségügyi írástudatlanság miatt attól tartanak, hogy a kedvező változások a társadalomnak éppen ahhoz a rétegéhez nem jutnak el, amely miatt a reformokat elindítanák.

Az egészséggel, betegséggel kapcsolatos tájékoztatást különösen az idős, nyugdíjas korosztályok tagjai nem értik, kiváltképp ötmillió amerikai állampolgár, aki szinte nem is beszél angolul. A brit szakemberek azt is kiemelik, hogy az egészségügyi analfabetizmus tényleges mértéke sehol nem igazán ismert, mert nem elég alaposak azok a módszerek, melyekkel ezt a bonyolult társadalmi jelenséget megbízhatóan mérni lehet.

"Lehetséges, hogy az Egyesült Államok tanulhat a 2011-re tervezett Európai Egészségügyi Tájékozottsági Vizsgálatból is, amelyet azért végeznek majd, hogy az Európai Unió országaiban fölmérje az egészségügyi írástudatlanság mértékét" - olvasható a cikkben.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Nem csak a férfiaknak van helye az autóiparban

Egyre több kutatás mutat rá, hogy az a vállalat, ahol férfi és női vezetők is részt vesznek a vállalatirányításban, üzletileg is sikeresebbek. Emellett számos tanulmány erősíti meg, hogy a vegyes csapatok a vállalat minden szintjén jobb termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek. A Bosch idén tizenegyedik alkalommal, négy helyszínen engedett bepillantást az autóipari innováció és gyártás világába a Lányok Napján. A Bosch maklári telephelyén a tudományok és a technológia iránt érdeklődő fiatalok a járműalkatrész-gyártással ismerkedhettek meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×