eur:
388.72
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Románia: az öt évvel ezelőtti szintre csökkent a "szilveszteri turisták" száma

A szilvesztert romániai és külföldi kereskedelmi szálláshelyeken töltő román turisták száma az öt évvel ezelőtti szintre csökkent.

A romániai idegenforgalmi munkáltatók szövetségének (FPTR) adatai szerint a 2009-2010-es szilvesztert 95.400 román turista töltötte romániai kereskedelmi szálláshelyeken, ami 8 százalékkal kevesebb az előző évhez képest.

A turisták a kiadásaikat is visszafogták, hiszen 124,5 millió lejt (29,6 millió euró), azaz 13 százalékkal kevesebbet költöttek. A szövetség szerint a turisták száma annak ellenére csökkent, hogy a romániai idegenforgalmi szolgáltatások árai 20-25 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban.

Az utazási irodák külföldi ajánlatait csak 10.500 román turista választotta, ami 20 százalékkal kevesebb a 2008-2009-es külföldi szilveszteri üdülésre befizetők számához viszonyítva. A román turisták 2009 végén 5,75 millió eurót költöttek külföldön, ami szintén 13 százalékos csökkenést jelent. Az utazási irodák országos ügynökségének (ANAT) egy korábbi közleménye szerint a román turisták körében Ausztria volt a legkedveltebb külföldi célpont a 2009-es karácsonykor elkezdődött téli vakációban.

Romániában a belföldi turisták közül a Brassó és Bukarest között fekvő síparadicsomot, a Prahova-völgyét keresték fel legtöbben a tavalyi év utolsó napjaiban, a nagyvárosok szállodái és vendéglői is népszerűnek bizonyultak.

A falusi turizmus volt a romániai idegenforgalom egyedüli ágazata, amely növekedést ért el az előző évhez képest. Ennek a szektornak a kikapcsolódási lehetőségeit 2009-ben 30 ezer turista választotta.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×