eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jóval kevesebb a mellékhatása az "új" szív- és érrendszeri betegségek elleni gyógyszernek

Egy, már több éve ismert gyógyszerről derült ki nemrég, hogy nem csupán magas vérnyomás ellen hatásos, hanem csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedés kockázatát is. A szív-és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak.

A szív-érrendszeri szövődmények megelőzésére sokféle gyógyszer létezik, de mindegyik hatásos több problémára - mondta z InfoRádiónak a Magyar Hipertónia Társaság tiszteletbeli elnöke, aki hozzátette: nemrég fejeződött be egy nagy vizsgálat, amelyben kiderült, hogy egy újfajta vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoport egyik tagjának kedvező preventív hatása van, jóval kevesebb a mellékhatás, ráadásul elég naponta egyet bevenni belőle.

Farsang Csaba elmondta: a gyógyszert már több éve írják fel az orvosok receptre, de eddig szimplán vérnyomáscsökkentésre alkalmazták. Kiderült azonban, hogy nagy kockázatú betegek esetén, akiknek nincs magas vérnyomásuk, ezt a gyógyszert szedve megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

A magas vérnyomás az egyik legfontosabb kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, de nem az egyedüli, ugyanis a dohányzás, a magas koleszterin és a cukorbetegség is hozzájárulhat.

A szakértő hangsúlyozta: Magyarországon 1993 óta csökken a szívérrendszeri betegségek miatt halálesetek száma, és az elmúlt négy évben sikerült elérni, hogy a várható élettartam négy évvel nőjön.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×