eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Üvöltsön, ha kell, hogy ne kapjon szívrohamot!

Sokkal nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot azok a férfiak, akik nem tudják megfelelően kezelni a munkahelyi stresszt - állapították meg svéd kutatók. A szívproblémák és az elfojtott feszültség közötti kapcsolatot eddig is ismerték, ám hogy az ilyen szoros, csak most derült ki.

Kétszer akkora eséllyel kapnak szívinfarktust az olyan férfiak, akik nem adják ki a mérgüket, ha összeütközésbe kerülnek egy kollégájukkal vagy főnökükkel a munkahelyükön, mint azok, akik vállalják a konfliktust és vitába szállnak a másikkal - derül ki a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban megjelent svéd kutatásból.

A szakértők 2775 Stockholmban dolgozó férfit vizsgáltak, akik az 1992 és 1995 között zajló kutatás kezdetén még nem estek át szívrohamon. A résztvevőket arról faggatták, hogyan kezelik a munkahelyi ellentéteket: kisétálnak egy vitából vagy vállalják az összeütközéseket a munkatársaikkal, rosszullétet, fej- és gyomorfájást éreznek, ha összeütközésre kerül a sor, esetleg este, a családjukon töltik ki a mérgüket?

A kutatók nyolc évvel a vizsgálat lezárulta után az egészségügyi adatbank segítségével utánanéztek a résztvevőknek, és kiderült: 47-en szívrohamot kaptak vagy szívbetegségben elhunytak. Az adatokat összevetve kiderült, hogy az ilyesmire kétszer nagyobb az esély azoknál, akik nem vállalták fel a vitákat, így nem adták ki magukból a feszültséget.

Akiknél fej- vagy gyomorfájdalom alakult ki az összetűzések nyomán, vagy akik hazavitték a munkahelyi problémákat, nem lehetett ilyen összefüggést kimutatni az átélt stressz és a szívbetegség között.

A kutatás vezetője elmondta: korábbi kutatásokból is lehetett már következtetni arra, hogy az elfojtott feszültség miatt emelkedik a vérnyomás, ami végső soron károsítja a szív- és érrendszert, de hogy a kapcsolat ennyire erős a két jelenség között, meglepő. "Azt hiszem, a férfiak kénytelenek így viselkedni a konfliktusok során: nem gondolják át, hogy legyen, ösztönösen cselekszenek - magyarázta Constanze Leineweber.

"A stressz önmagában nem okozója a szív- és érrendszeri betegségeknek, de akadnak, akik úgy vezetik le a feszültséget, hogy dohányoznak vagy túl sokat esznek, ami növeli az ilyen problémák kialakulásának esélyét" - tette hozzá Judy O'Sullivan, a British Heart Foundation szakértője.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×