INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Újinfluenza: Hongkongban is megjelent a mutáns vírus

InfoRádió / MTI
Hongkongban is megtalálták az A(H1N1) influenzavírusnak ugyanazt a mutációját, mint amelyre a közelmúltban bukkantak Norvégiában - jelentette kedden az egészségügyi szakhatóság. A vírus genetikai sorozatának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy 123 sorozatból egy esetben ugyanazt a mutációt fedezték fel, mint amit a norvég törzsben.

A hongkongi vírusminta egy olyan egyéves kisfiútól származik, akit még július 22-én vittek kórházba, mert influenzára hasonlító tüneteket produkált. A kisfiút három nap múlva kiengedték, és nem sokra rá meggyógyult.

A WHO szerint ugyanezt a mutációt már megtalálták a szárazföldi Kínában, Brazíliában, Japánban, Mexikóban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban.

A mutáns vírus érzékenységet mutatott olyan gyógyszerekre, mint a Tamiflu és a Relenza. Szakemberek szerint egyelőre nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a mutációk miatt megnőne a fertőzések száma, vagy gyakrabban okoznának halált.

A legfrissebb kínai adatok szerint országosan már több mint 20 millió ember kapta meg a védőoltást, közel 70 ezer új influenzás esetet regisztráltak. Az egészségügyi minisztérium honlapján közzétett információk alapján a halálesetek száma nem nőtt, továbbra is 53.

A címlapról ajánljuk