eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újinfluenza: Hongkongban is megjelent a mutáns vírus

Hongkongban is megtalálták az A(H1N1) influenzavírusnak ugyanazt a mutációját, mint amelyre a közelmúltban bukkantak Norvégiában - jelentette kedden az egészségügyi szakhatóság. A vírus genetikai sorozatának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy 123 sorozatból egy esetben ugyanazt a mutációt fedezték fel, mint amit a norvég törzsben.

A hongkongi vírusminta egy olyan egyéves kisfiútól származik, akit még július 22-én vittek kórházba, mert influenzára hasonlító tüneteket produkált. A kisfiút három nap múlva kiengedték, és nem sokra rá meggyógyult.

A WHO szerint ugyanezt a mutációt már megtalálták a szárazföldi Kínában, Brazíliában, Japánban, Mexikóban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban.

A mutáns vírus érzékenységet mutatott olyan gyógyszerekre, mint a Tamiflu és a Relenza. Szakemberek szerint egyelőre nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a mutációk miatt megnőne a fertőzések száma, vagy gyakrabban okoznának halált.

A legfrissebb kínai adatok szerint országosan már több mint 20 millió ember kapta meg a védőoltást, közel 70 ezer új influenzás esetet regisztráltak. Az egészségügyi minisztérium honlapján közzétett információk alapján a halálesetek száma nem nőtt, továbbra is 53.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×