INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

"A népszerű diéták mítoszokon alapulnak"

Infostart / InfoRádió
Grépfrútlé, csak nyers zöldség vagy gyümölcs fogyasztása, 32-szer rágjunk meg minden falatot, szénhidrát helyett fehérjét együnk - ilyen és ehhez hasonló önsanyargatásnak vetik alá magukat a fogyni akaró nők, ám egy brit professzor azt állítja: ezek a módszerek mítoszokon alapulnak.

A Brit Gasztroenterológiai Társaság elnöke szerint sok ember már szinte vallásnak tekinti a különböző diétás módszereket, amelyek azonban nélkülöznek mindenféle tudományos alapot. Chris Hawkey több tucat híres fogyókúrás módszert emelt ki, többek között azt, amelyik szerint nem szabad megfőzni a zöldséget, mert akkor elvész a tápértéke.

Említette a grépfrút diétát is, amelynek "hívei" azt állítják, hogy a gyümölcsben található enzim lebontja a zsírt. A hírességek közül erre a módszerre esküszik Kylie Minogue is, pedig a professzor állítja: az említett enzim már a bélben lebomlik, az előtt, hogy a zsírszövetekhez érne. Ott van még a lúgosítás is, amely szerint bizonyos ételek fogyasztásával fenn lehet tartani a vér megfelelő lúgszintjét.

"Amióta világ a világ, az ételt mítoszok lengik körül. Azt azonban észre kéne venni, hogy a különböző fogyókúrás módszerek népszerűségének ellenére elveszítjük az elhízás elleni küzdelmet" - hangsúlyozta a professzor, aki szerint a "32-szer rágjunk meg minden falatot, mielőtt lenyeljük" is inkább teórián, mint tényszerű bizonyítékokon alapszik.

Az Atkins diétáról azonban a szakembernek nincs olyan rossz véleménye. Úgy véli, a fogyókúrás módszer, amelynek lényege, hogy szénhidrát helyett fehérjét kell enni, tényleg kedvező hatással lehet az emésztésre, bár hozzáteszi: nem túl egészséges, mivel ezzel a diétával sok zsír jut a szervezetbe.

A címlapról ajánljuk