eur:
389.45
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A "lökött füvezők" nem szeretik a katonás rendet

Az Új-Mexikói Taosban egy új szállodatulajdonos úgy akarta talpra állítani az intézményt, hogy többek között megtiltotta latinó dolgozóinak a spanyol nevek használatát. Nem számolt azonban azzal, hogy a vegyes etnikumú város ellene fordul.

Újabb fejezet a polgári szabadságjogaira büszke Amerika elvei és a bevándorlás teremtette valóság harcában. Larry Whitten tengerészgyalogos egyetlen célja az volt, hogy talpra állítsa szállodáját az Új-Mexikói Taosban. Ezért katonás rendet akart bevezetni. Megtiltotta például a spanyolajkú személyzetnek, hogy spanyolul beszéljen a jelenlétében és arra is utasította őket, hogy angol neveket használjanak. Martínból így Martin lett, Marcosból pedig Mark - élcelődött az AP.

A 63 éves Whittennek más államokban már több szállodából sikerült kemény módszereivel sikeres vállalkozást csinálnia.

Azt követően, hogy Taosban több dolgozóját is kirúgta, a festői szépségű hegyvidéken fekvő és alternatív életformájáról ismert kisváros fellázadt ellene. Taosba sok művész költözik az ország más részeiből, vagy olyanok, akik "lelki megtisztulásra" vágynak.

Larry később bevallotta: "darázsfészekbe nyúltam, ahol az angolajkúak, spanyolajkúak, mexikóiak, indiánok és általában mindenki ütköző érdekeit kell kezelni. De azt csinálom, amit mindig is csináltam".

Egyes dolgozók rasszistának nevezték az új tulajt, ő viszont azt mondja, hogy alkalmazottai legringózták. Whitten azzal indokolta az angol nevek használatát, hogy "az Amerika más részeiről érkező turisták nem értik a spanyol kultúrát és nem tudnák kiejteni a dolgozók nevét." Néhány interjúban pedig "hegyi népeknek" nevezte a lakosokat, a beköltözötteket pedig "lökött füvezőknek".

Az ex-katona azonban kihívta a latinó állampolgárok országos szervezetének haragját. A helyi polgármester elismerte: a tulaj törvénysértőt nem tett, de nem igazán ismerkedett meg a helyi kultúrával, mielőtt belevágott volna a vállalkozásába. Úgy tűnik, a volt katona megérezte, hogy jobb feladnia makacsságát, mert az AP-vel folytatott kétórás interjúban már azt mondta: "sajnálja a félreértést".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×