eur:
389.52
usd:
361.58
bux:
68420.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nyolcszázezer euró egy 400 éves spanyol aranypénzért

Nyolcszázezer euróért (napi árfolyamon: 213 millió forintért) talált gazdára egy 400 éves spanyol arany fémpénz egy barcelonai árverésen; a vevő egy közép-európai üzletember.

A 100 real címletű, ezért centénnek is nevezett aranypénzt 1609-ben verték a Madridtól északra fekvő Segoviában. Az egyetlen fennmaradt példánya ennek a szériának, egyben a világ egyik legdrágább pénzérméje.

Az Aureo & Calico árverezőház csütörtök esti közlése szerint a licit hamar befejeződött, mert csak egyetlen ajánlattevő volt hajlandó megfizetni a kért legkisebb árat, a 800 ezer eurót. A vevőt, aki az EFE spanyol hírügynökség szerint "egy közép-európai üzletember", teljesen meglepte, hogy senki nem kínált többet a ritka kincsért.

A középkori spanyol aranypénzt a világ egyik legnagyobb spanyol és latin-amerikai numizmatikai gyűjteményének részeként bocsátották áruba. A Caballero da las Yndias néven emlegetett érmekollekciót három részletben árverezték el, a kereken négyszáz éves érme az utolsó, barcelonai aukción talált új gazdára. Ugyanezen az árverésen kereken félmillió eurót adtak egy másik spanyol aranypénzért, egy 1633-as centénért, amelyből mindössze négy példány létezik a világon, egy a madridi nemzeti régészeti múzeumban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×