eur:
389.36
usd:
362.54
bux:
68033.59
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elutasítja a fekete-fehér párok esketését egy louisianai békebíró

Egy fehér louisianai békebíró elutasította egy fekete-fehér pár házassági kérelmét; mint kiderült ez pályafutása során nem először történt, az a tapasztalata ugyanis, hogy az ilyen "vegyes" házasságok nem sikerülnek.

"34 éve vagyok békebíró, és nem hiszem, hogy valaha is helytelenül bántam volna valakivel. Követtem el hibákat, mint bárki. Nem azt mondtam ennek a párnak, hogy nem házasodhatnak össze. Csak azt, hogy én nem adom össze őket" - hangoztatta Keith Bardwell.

A 30 éves fehér Beth Humphrey és 32 esztendős afroamerikai vőlegénye, Terence McKay azt tervezik, hogy az amerikai igazságügyi minisztériumhoz fordulnak a diszkrimináció miatt.

"Szeretnénk gyereket. Mind a barátaink, mind kollégáink örülnek a boldogságunknak. A történteket kivéve tipikus újházasok vagyunk" - mondta el Humphrey, aki egy marketing cég könyvelését vezeti, de kisebbségi politikából is diplomázni akar a New Orleans-i Egyetemen.

Mint mesélte, október 6-án hívta fel a békebírót, a házasságkötés ügyében, ám annak felesége közölte vele, hogy Bardwell nem ad ki engedélyt fehérek és feketék vegyes házasságához. A békebíró azt tanácsolta, forduljanak máshoz. "Ez nem olyasmi, amire az ember napjainkban és korunkban számíthat" - hangsúlyozta Humphrey.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Egyesületének (ACLU) louisianai képviselője szintén megdöbbenésének és csalódottságának adott hangot. Mint Katie Schwartzmann kifejtette: az amerikai legfelső bíróság 1967-es rendelete szerint "a kormány nem mondhatja meg az embereknek, hogy kivel köthetnek vagy nem köthetnek házasságot".

Az ACLU levélben fordult Louisiana állam Igazságügyi Bizottságához Bardwell békebírói gyakorlatának felülvizsgálatáért, s egyúttal a "legsúlyosabb szankciók" kiszabását javasolta "az égbekiáltó bigott eljárás miatt, amely "súlyos károkat okozhat az igazságügyi rendszerben".

Schwartzmann kiemelte, hogy "bár Bardwell tudja, hogy megsérti a törvényt, továbbra is folytatja a törvényszegést".

A békebíró kereken tagadta, hogy rasszista lenne. Hangoztatta: számos afroamerikai barátja van, s személyes tapasztalata, hogy a "vegyes" házasságok nem tartósak, mert a fekete közösség túlnyomó része nem fogadja be a fehér házastársat, és ez szerinte megfordítva is igaz. Mint mondta, az ilyen párok gyerekei "szenvednek, és én nem segítem elő, hogy ilyen helyzetbe kerüljenek".

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×