eur:
388.91
usd:
360.54
bux:
68388.12
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A mai gyerekek sztárok akarnak lenni

Míg negyedszázaddal ezelőtt az akkori gyerekek legtöbbje tanár akart lenni, a mai tinédzserek célja már az, hogy híressé váljanak.

Wayne Rooney, David Beckham, Leona Lewis - ők a mai gyerekek példaképei egy felmérés szerint, így nem meglepő, ha a fiatalok többsége hozzájuk hasonló híresség szeretne lenni. Egy nagy-britanniai kutatásból az derült ki, hogy a mai gyerekek a hírnevet rendkívül fontosnak tartják, és maguk is énekes, színész vagy sportoló akarnak lenni.

A megkérdezett fiatalok 12 százaléka mondta azt, hogy híres sportolóvá akar válni, 11 százalék énekesi és színészi pályára lépne, 9 százalék pedig űrhajós szeretne lenni. A televíziós főzőműsorok népszerűségét jelzi, hogy séfként 5 százalék tudja elképzelni felnőtt életét.

A hagyományos szakmák visszaszorulóban vannak: ügyvéd a gyerekek 9 százaléka lenne, orvos 6, tanár pedig 4 százalék.

A negyedszázaddal ezelőtt, vagyis a mai gyerekek szülei körében végzett felmérés esetében a legtöbben (15 százalék) pedagógusnak készültek, 9 százalék a pénzügyben, 7 százalék pedig az egészségügyben kívánt elhelyezkedni. Híres sportolóvá az akkori gyerekek 5 százaléka akart válni.

A szülők közül sokan a televíziót okolják a változásért, ugyanis a sugárzott képpel és a felépített sztárkultusszal jelentősen befolyásolja a gyerekek véleményét, így pályaválasztását is.

"A gyerekek látják a futballisták, zenészek és színészek életét a tv-ben, ami izgalmasnak és viccesnek tűnik. Azt nehezen fogják fel, hogy a sztárrá váláshoz sok munka és tehetség szükséges. Azzal nincs baj, ha a gyerekek álmodoznak, ám ezeknek a vágyaknak a valóságon kell alapulni" - mondta a felmérés eredményeit látva Laverne Antrobus gyerekpszichológus.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×