eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Haldoklik a Tisza szlovákiai holtága

Szakemberek szerint maradandó károsodást okozhat a régió élővilágában a kelet-szlovákiai Nagytárkány (Vel'ké Trakany) falu határában található Tisza-holtág fokozatos kiszáradása - írta az Új Szó című pozsonyi napilap pénteki számában.

Az 1882-ig a folyó fő medrének számító mostani holtágban hónapok óta rendkívül kevés a víz. Emiatt számtalan védett növény- és állatfaj került végveszélybe. A szokatlan jelenséget több különböző tényező egyidejű hatása válthatta ki.

A magyar-szlovák-ukrán hármas határ közelében található egykori folyómeder az utóbbi években nem kapott megfelelő vízutánpótlást, ugyanis jelentősebb áradás sem az idén, sem 2008-ban nem volt a térségben. A területre kevés csapadék hullott, és a Magyarországon nemrégiben megépített vésztározók miatt a folyó vízszintje sem emelkedett megfelelő mértékben.

Bogoly János biológus a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az alacsony vízállás miatt a 2005 óta nemzetközi védettséget élvező 734 hektáros területen katasztrofális végkimenetelű folyamatok indulhatnak el. A vízben növekedhet a sók koncentrációja, és csökkenhet a víz oxigéntartalma.

A foszfortartalom növekedése algásodást okozhat, az oxigén jelenléte nélküli bomlás miatt keletkező
kénhidrogén, metán és különböző nitrogén-oxidok megjelenése pedig veszélybe sodorhatja a holtág élővilágát.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az utóbbi hetekben a magas átlaghőmérséklet miatt nagy volt a víz párolgása, elegendő csapadék pedig továbbra sem hullott a térségben.

Bolyog János szerint a kedvezőtlen folyamatokat a lehűlés lassíthatja, sőt egy időre le is állíthatja, ám a helyzet megoldását csak a folyamatos vízutánpótlás jelenthetné.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×