eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Ön elégszer mos kezet?

Az amerikai "Szappan és Mosópor Társaság" felmérése szerint a korábbi évekhez képest javultak az amerikaiak higiéniás szokásai, ugyanakkor a kívánatosnál még mindig kevesebbszer mosnak kezet.

A megkérdezettek fele saját bevallása szerint tíznél többször mos kezet egy nap, amely komoly előrelépés a tavalyi 36 százalékhoz képest. Ha alacsonyabbra tesszük a lécet, azaz azokat keressük, akik legalább hétszer mosnak kezet akkor azt az eredményt kapjuk, hogy tízből hét amerikai megfelel ennek a kritériumnak.

A férfiak jóval kevésbé figyelnek oda a higiéniára, mint a nők. Amíg utóbbiak 62 százaléka legalább tízszer megmossa a kezét egy nap, addig a férfiaknál ez az arány 37 százalék - írja a medicinenet.com cikkére hivatkozva az ELTE TTK hírlevele.

A kutatás azt is megállapítja, hogy az egészségügyi kormányzati javaslatok szerint egy kézmosásnak 15-20 másodpercig kellene tartania, amelyet csak a megkérdezettek fele tart be. Szintén alacsony azok aránya, akik köhögés vagy tüsszentés után megmossák a kezüket, erre csak minden negyedik amerikai hajlandó.

Síklaki István, az ELTE Társadalomtudományi Kar dékán-helyettese szerint általános jelenség, hogy sokkal nehezebb a fegyelmezett és rendszeres védekezés olyan veszélyforrással szemben, amelyről nincs kézzelfogható, szemmel látható tapasztalatunk.

Azok a veszélyforrások, a mikroméretű kórokozók, amelyekkel szemben a kézmosás megvédhet, éppen ilyenek. Mivel a közvetlen élmény nem jön a segítségünkre, az a társadalmi megoldás, hogy gyerekkorban kialakítjuk a megfelelő normákat, s így szinte reflexszerűvé tesszük a védekezést. A bizonyos normák elsajátításában - ilyen a tisztaság normája is - a nők hagyományosan a férfiak előtt járnak - értelmezi a kutatást Síklaki.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×