eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

A magas sarkú cipő fájdalmakat okoz

Nem titok, hogy a magas sarkú cipő árt a lábnak. Egy friss tanulmány most a kockázatokat dokumentálta.

A felmérés 3 300 férfi és nő részvételével készült. Kiderült belőle, hogy azon idősebb nők 64 százalékának, akik lábfájdalomra panaszkodtak, elmondásuk szerint rendszeresen hordtak magas sarkú cipőt.

A tanulmány nem állapított meg összefüggést a férfiak lábfájdalmai és az általuk viselt cipő milyensége között. Ez a kutatók szerint azért van, mert a férfiak általában nem túl magas sarkú cipőt húznak, és szandált vagy papucsot is ritkábban hordanak, mint a nők.

Egyre nagyobb veszélyét látjuk a magas sarkú cipőknek - jelentették ki az orvosok, akik arra is rámutattak: a nők lábát sokkal jobban veszélyezteti a divat, mint a férfiakét. A teljesen lapos szandálok, vagy a lábfejhez alig rögzített papucsok ugyanis szintén fájdalom okozói lehetnek.

A magas sarkú cipőt hordó nőknek általában kisebb a lábikrájuk, a lábujjaik pedig közelebb állnak egymáshoz.

A lábfájdalom gyakori oka annak, amiért a 65 és 74 év közöttiek felkeresik az ortopédiát. Az fizikoterápiás orvoshoz forduló nők 30 százaléka panaszkodik lábfájásra, míg a férfiaknál az arány csak 20 százalék.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×