INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Tíz éven belül az elhízás okozza majd a legtöbb rákbetegséget

Infostart / InfoRádió
A nőknél tíz éven belül az elhízás okozza majd a legtöbb rákos megbetegedést - figyelmeztetnek brit kutatók. Már ma is minden 12. újonnan diagnosztizált eset oka a túlsúly.

Andrew Rehenan, a Manchesteri Egyetem rákszakértője egy orvosi konferencián beszélt arról, hogy milyen veszélyt jelent az elhízás a rákbetegség szempontjából.

Az elhízáshoz köthető megbetegedések száma tavaly 124.050-re emelkedett Európában - ami azt jelenti, hogy a számuk 2002 óta majdnem megduplázódott. A férfiaknál a megbetegedések 3,2, a nőknél 8,6 százalékáért felelős a túlsúly, és a nőknél az arány biztosan romlani fog, mert a dohányzásról való leszokás és a hormonterápia leállítása miatt egyre több lesz közöttük a túlsúlyos.

A vastagbél- és mellrák a változó korban lévő nőknél, valamint az összes méhnyakrákos eset 65 százaléka összefüggésbe hozható az elhízással. A túlsúly okozta nyelőcsőrákos esetek száma az európai statisztikához képes különösen magas Nagy-Britanniában.

Az orvosok ugyan nem biztosak abban, hogy növeli-e a rákbetegség kialakulásának veszélyét az, ha valaki kövér, de gyanítják, hogy a két dolgot a hormonok kötik össze. Ahogy az ember hízik, úgy nő a szervezetében az ösztrogén termelése - ez a hormon pedig elősegíti a tumorok növekedését. Az elhízott emberek gyomra is több savat termel, ami gyomor-, bél- és nyelőcsőrákhoz vezethet.

A címlapról ajánljuk