INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Óriáscsecsemőtől a minifelnőttig - emberi súlyvégletek

InfoRádió / MTI
A 8,7 kilós indonéz óriáscsecsemő - aki a héten született - harmincszor nehezebb az eddigi legkisebb súllyal világra jött - és életben maradt - gyermeknél.

A kis lény floridai kislány, már két és fél éves, és anyja terhességének - egy nap híján - 22. hetében született 2007 februárjában 28 dekás súllyal.

Ami a felnőttek világát illeti, az ólomsúly eddigi abszolút bajnoka 630 kilót nyomott "csúcssúlyában", bár ez csak becslés, mert nem tudták mérlegre tenni.

Õ is amerikai, férfi, és két további rekord birtokosa: a legtöbbet fogyó emberé - közel 4 mázsát "dobott le" magáról -, és a legnagyobb súlykülönbségű házaspár nehezebbik fele. Neje - jó ideje özvegye - 50 kiló körüli, azaz 12-szer kisebb tömegű volt férjénél, aki 42 évesen 1983-ban halt meg.

A nők tonnadonna mezőnyében is egy amerikai hölgyé a csúcs: 545 kilót nyomott. 34 évesen halt meg, 2006-ban.

A másik véglet egy mexikói nő, ő még 3 kilós sem volt felnőtt korára, és mindössze 54 centi magasra nőtt. Cirkuszban mutogatták, a lábikrája alig volt vastagabb egy átlagos hüvelykujjnál, felnőtténél persze. 1890-ben halt meg, ám hogy hány évet élt, arra nem tért ki a BBC.

A címlapról ajánljuk