eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Végre igazi titkos tintával írhat James Bond

Amerikai kutatóknak sikerült olyan tintát kifejleszteniük, amely először látható, majd bizonyos idő elteltével "törli magát".

Az új tinta valójában magában a papírban rejlik, és apró, aranyból vagy ezüstből álló nanorészecskéket tartalmaz.

Az evanstoni Északnyugati Egyetem kutatói által kifejlesztett technika lényege, hogy az írás egy speciális, UV-fényt kibocsátó tollal kerül a papírosra. A sugárzás révén az öt nanométer átmérőjű kis részecskék tömbösödnek, fénytörésük és színük megváltozik, így a leírtak láthatóvá válnak. A rögök végül lassacskán szétesnek.

A folyamat sebessége attól függ, hogy milyen intenzív UV sugárzás érte előzőleg a papírt, és ennek hatására mekkora tömbök képződtek. A nanorészecskék pontos kémiai összetétele is befolyásolja az üzenet élettartamát. Amennyiben az írás széthullik, már nem lehetséges helyreállítani, nyom nélkül eltűnik - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

A szöveget nem lehet másolni, ugyanis a fénymásoló gépekben alkalmazott világos fény azonnal megsemmisíti.

Az újraírható papírral kényes információkat lehet megvédeni - magyarázza a fejlesztésében részt vevő kutató, Bartosz Grzybowski. - Például nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe egy titkos megbeszélés anyagai, amelyek egy kis idő elteltével örökre láthatatlanná válnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×