INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Mire jó a vécéöblítészaj-utánzó?

InfoRádió / MTI
A fiatal japán nők egyik legnagyobb gondján segít, energiát és vizet takarít meg egy ügyes szerkentyű, amely a vécéöblítés zaját utánozza.

A szigetországi hölgyek ugyanis kényesek arra, hogy milyen benyomást keltenek. Nyilvános helyeken különösen ügyelnek arra, hogy amikor vécére mennek, semmiféle árulkodó zaj ne szűrődjön ki. Az új eszköz az öblítés zaját utánzó hangot bocsát ki, és ezzel lehetetlenné teszi, hogy kívülről bárki hallja, mi történik éppen odabenn.

A mesterséges vízöblítés-zajkeltés voltaképpen nem új ötlet, mivel számos női toalettet már elláttak hasonló fali szerkezettel, amelyet az igénybe vevők működésbe is hoztak a kényes pillanatokban. Csakhogy korántsem mindenütt áll rendelkezésre ilyen berendezés, ezért a vendéghölgyek jobbára maguk keltenek zajt oly módon, hogy többször is lehúzzák a vizet, vagy a vécépapírtartóról görgetik le sebesen a papírt, hogy ezekkel a zajokkal fedjék az egyéb hangokat.

A Toto nevű szanitercég számításai szerint egy japán lány átlagosan két és félszer öblíti le a vécét, és így 15 liter víz megy veszendőbe, valahányszor igénybe veszi a toalettet.

A Takara Tomy nevű japán vállalat által a Totóval együttműködésben kifejlesztett új eszköz segít a gondon ott is, ahol a falon nincs megfelelő szerkezet, ezzel jelentős mennyiségű vizet takarít meg. Mi több, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is hozzájárul, ugyanis a szennyvíz tisztítása jelentős mennyiségű energiát fogyaszt, ha tehát kevesebb a szennyvíz, az üvegházhatású gázkibocsátás is kisebb.

A hordozható vécéöblítőzaj-utánzó alig 8,5 x 5,5 x1,5 centiméteres, két változatban készül, rózsaszínben és fehérben. Novembertől kerül kereskedelmi forgalomba, 1499 jenes áron (mintegy 3000 forint).

Az előzetes piackutatás szerint a serdülő lányok és a fiatal nők, asszonyok örömmel gondolnak arra a lehetőségre, hogy "egy ilyen eszközt tarthatnak majd a zsebükben".

Az új szerkentyű a Toto cég szanitertermékeinek hosszú sorát bővíti: ezek közé tartozik a vízsugaras elektronikus vécé, a melegíthető ülésű toalett, és még több, Japán-szerte igen népszerű hasonló találmány.

A címlapról ajánljuk