eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Az oroszok nem kérnek a nyugatból

Bár hosszasan lehet vitázni a globalizáció és az angolszász kultúra térnyerésének előnyeiről és hátrányairól, egy, a napokban közzétett közvélemény-kutatás eredményei alapján úgy tűnik, az orosz állampolgárok nem kérnek a nyugatból. Õk, inkább a maguk útját járnák...

A 19. század óta két nagyobb szellemi irányzat próbálja meghódítani az orosz gondolkodást. Immár több mint két évszázada vetekszenek egymással a nyugati kulturális hatásoknak teret engedő, illetve a saját fejlődési út fontosságát hirdető szlavofil elképzelések. Bár a vita koránt sincs még lezárva, sőt a gyorsuló globalizáció miatt folyamosan napirenden vannak a nyugati angolszász kultúra térnyerésének hozadékai, úgy tűnik az orosz állampolgárok már állást foglaltak a kérdésben.

Az orosz Bashkirova & Partners marketing ügynökség egyetlen kérdésre kereste a választ a napokban közzétett reprezentatív közvélemény-kutatása során: "Egyetért-e Ön azzal, hogy életmódunkat védeni kell a külföldi hatásoktól?" Az 1000 orosz felnőtt megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint, a válasz igen.

A válaszadók 78,2 százaléka értett egyet a kérdésben megfogalmazott állítással: 42,1 százalékuk teljes mértékben, 36,1 százalékuk pedig inkább elfogadja az állítást, miszerint az orosz életmódot és kultúrát védeni kell a külföldi befolyással és nyugati kulturális hatásokkal szemben.

A megkérdezetteknek kevesebb, mint az ötöde utasította el az állítást. Igaz, ezek körében is csak három százalék azoknak az aránya, akik teljes mértékben elvetik az elképzelést, míg 14,3 százalékuk az inkább nem ért egyet álláspontra helyezkedetett.

Nem mindegy, hogyan kérdezünk

"A Bashkirova & Partners nem járt el elég szakszerűen" - vélekedett Síklaki István, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékán-helyettese az ELTE TTK hírlevelének.

A közvélemény-kutatásban ugyanis a kérdés megfogalmazásának módja nagyon kényes kérdés, és ha egy ilyen "nyitunk vagy elzárkózunk" attitűdre kíváncsi a kutató, akkor azt nem egyetlen, sugalmazó kérdéssel kell kutatni. Ha például azt kérdezték volna, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy életmódunkat közelíteni kell a legfejlettebb országokéhoz", akkor valószínűleg arra is hasonló arányban kaptak volna egyetértő válaszokat - teszi hozzá a szakértő.

"Egy így feltett kérdésre adott válasszal könnyen egy táborba kerül az, aki például arra gondol, hogy a klasszikus orosz irodalomnak méltó helyet kell biztosítani az oktatásban és a színházak, mozik kínálatában, azokkal, akik szerint például be kellene tiltani az amerikai filmek nemzetközi forgalmazását" - egészítette ki Síklaki István megállapításait Rudas Tamás, az ELTE Statisztika Tanszékének vezetője.

Rudas szerint, ha a kutatók a rákérdeztek volna arra is, hogy milyen konkrét "védekezéssel" értenének egyet a válaszolók, kiderültek volna az ellentmondások. Ebben az esetben ugyanis feltehetőleg azt tapasztaltak volna, hogy többen értenek egyet az első állítással, mint a másodikkal.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×