eur:
393.21
usd:
367.89
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György

Rosszat tesz az egészségünknek, ha a partnerünkkel alszunk

Nemcsak az egészségünknek árt az, ha partnerünkkel megosztjuk ágyunkat, hanem a kapcsolatnak sem tesz jót - hívják fel alvásszakértők a problémára a figyelmet.

Brit kutatók azt találták, hogy azok, akik párjukkal megosztják ágyukat, rosszul alszanak, mivel szeretett társuk folyamatosan megzavarja őket alvás közben. Vizsgálatukból kiderült, hogy átlagosan 50 százalékkal többet "zaklatják" alvás közben azokat, akik társukkal alszanak, mint azokat, akik egyedül térnek nyugovóra.

Ez gyakran feszültséget okoz a kapcsolatokban, ráadásul komoly egészségügyi következményei is lehetnek: a rossz alvás szívproblémákhoz vagy akár depresszióhoz is vezethet.

Horkolás, fogcsikorgatás, rugdosás - szakértők szerint ezek a legzavaróbbak az alvás közben, de az emberek többsége mégis tolerálja ezeket, mert az együttalvás kulturálisan elfogadott és a meghittség jele. Ha azonban nem kedvesünk mellett, hanem egy külön ágyban alszunk, akkor az társadalmilag rossz.

A brit tudósok szerint a probléma megoldása az, hogy beszéljünk a partnerünkkel, mert ezzel a kapcsolatot is megmenthetjük, és az egészségünknek is kedvezünk.

A meghittség jó az emocionális egészségünknek, de a jó minőségű alvás a fizikális és a mentális egészségünket szolgálja - hangoztatta a brit tudományos fesztiválon a Surrey Egyetem laboratóriumának munkatársa, aki hozzátette: az alvás egy önző dolog, nem lehet osztozkodni rajta. Egy jó alvás legalább olyan fontos, mint az egészséges étrend és a testmozgás - fűzte hozzá Dr. Neil Stanley.

A szakértő szerint nem csak az jelenthet megoldást, ha külön ágyban alszunk, hanem ha nagyobb fekhelyet vásárolunk, vagy külön paplannal takarózunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×