eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Obama szerint sikeresnek lenni nehéz

Barack Obama amerikai elnök sürgette a diákokat: vegyék komolyan a tanulást, ne arra törekedjenek, hogy celebek legyenek, ha felnőnek. A republikánusok és támogatóik felháborodtak, mert kioktatónak tartják az elnök beszédét, akit az egészségügyi reform miatt már amúgy is sokat támadnak.

Iskolások milliói nézték a keleti és nyugati part között, ahogy elnökük egy időre tanár bácsivá változott át, és azt próbálta elmagyarázni nekik, miért teszik jól, ha komolyan veszik a tanulást. Barack Obama beszédét a C-Span kábelcsatorna és a Fehér Ház honlapja is élőben adta.

Az elnök arra kérte a gyerekeket: hagyjanak fel az olyan álmokkal, hogy rap-sztárok vagy sportolók lesznek. "Az igazság az, hogy sikeresnek lenni nehéz. Nem tetszik nektek minden tantárgy és tanár sem. A házi feladatok egy részéről pedig azt gondoljátok, nincs közük az életetekhez. És első próbálkozásra sok dologban talán nem is lesztek sikeresek" - fejtegette Obama.

Az adrenalintól feszülő republikánusok kapva-kaptak az alkalmon, hogy ismét a politikai csatamezőre szólítsák a híveket és bojkottra hívták fel az iskolákat és szülőket. A floridai pártszervezet elnöke azt mondta: Obama "szocialista ideológiáját akarja terjeszteni". Valójában azonban a konzervatív Ronald Reagan és George Bush is arra sürgette a múltban a tanulókat, hogy keményen dolgozzanak a sikerért.

Az iskolák számára nem volt kötelező, hogy a diákok nézhessék a beszédet, de mivel a Fehér Ház a szöveget korábban közzétette honlapján, sok iskolaigazgatót sikerült meggyőzni. Nemtetszést váltott ki viszont, hogy a beszédhez kapcsolódó feladatsort is javasoltak, amelyben a diákoknak többek között arra kellett válaszolniuk: hogyan tudnának segíteni az elnöknek. Ezt később visszavonták, így még Missouri állam republikánus kormányzója, Peter Kinder is azok között volt, akik méltatták a beszédet.

A jogász végzettségű elnök azt a fegyverét is bevetette, hogy elmesélte, hogyan kelt fel hajnali fél ötkor édesanyjával együtt, hogy tanuljon. Ezzel, úgy tűnik, sikerült is legalább egy hívet szereznie. "Nekem is korán kell kelnem ezentúl" - idézett egy idáig sokáig ágyban maradó tanulót az AP-hírügynökség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×