eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megtiltják a vallási ereklye megcsókolását az új influenza miatt

Nem lesz szerencséje annak, aki Nápolyba megy, hogy megcsókolja a Szent Januarius vérét tartalmazó edényt, ugyanis az új típusú influenza terjedése miatt idén mellőzik a szertartáson a vallási rituálét.

Nápolyban bejelentették, hogy némi változás lesz a Szent Januarius (olaszul San Gennaro) vértanúhalálára emlékező ünnepség programjában, ugyanis ebben az évben nem lehet majd megcsókolni a püspök alvadt vérét tartalmazó edényt.

Az indoklás szerint azért kellett meghozni ezt a szigorú döntést, mert aggasztó ütemben terjed az új típusú influenza vírusa, sőt múlt héten éppen Nápolyban halt meg az első beteg.

A Krisztus utáni negyedik század elején a korai keresztényüldözések idejében Januarius püspököt több paptársával együtt lefejezték. Néhány évtized múlva ereklyéit Nápolyba vitték, és a szentté avatott vértanút a város védőszentjének választották. Az 1400-as évektől a többi ereklyén kívül a vértanú vérét tartalmazó két kis üvegcse is megjelent a szertartásokon.

Az edényben két fiola található, amelyekben a mártír állítólagos alvadt vére időről időre folyékonnyá válik. Általában a május első vasárnapja előtti szombaton és szeptember 19-én történik a csoda, és így marad nyolc napon át mindkét ünnep után, majd a vér ismét megalvad. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×