INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Két év múlva Mohamednek hívják a legtöbb "angol" újszülött fiút

Infostart / InfoRádió
A most közzétett statisztikai adatok szerint Angliában és Walesben az újszülött fiú csecsemőknél a harmadik legnépszerűbb név - a Mohamed. Ennek természetesen demográfiai okai vannak.

Jelenleg a Mohamed a legnépszerűbb a Jack és az Oliver mögött, s ezeket a Thomas meg a Harry követi. Ez utóbbi közkedveltségének köze lehet a királyi unokának, Harry hercegnek.

Figyelemre méltó tényező, hogy a Mohamed - különböző változatokban, tehát mint Mohamed, Muhamad és Mohamad - két év elteltével az élre törhet, hiszen a nagy-britanniai mohamedánoknál több gyerek születik, mint az őslakosoknál.

A Jack tizenhárom éve tartja első helyét, és az Oliver is rég óta az élmezőnyben van, női megfelelője - az Olivia - vezet az újszülött lányoknál. Feltörekvő leánynévnek a Lexi látszik.

Vajon helyes-e a feltevés, hogy két éven belül legelső helyen állhat majd Angliában és Walesben a Mohamed? Tavaly már volt második Nagy-Britannia e két részén, amit a mohamedánok szívesebben választanak letelepedésre, mint a hűvös Skóciát. A muszlim családokban több a gyerek, mint az angoloknál, de kérdés, minden újszülött fiúgyereket a szent próféta után akarnak-e elnevezni, hiszen más nevek is a rendelkezésükre állnak.

Az immár 61 millióra növekedett brit népességen belül jelenleg mintegy 2,5 millió a mohamedánok száma. A bevándorlást a pakisztániak és az indiaiak kezdték, s ma már Afrikából is szép számmal érkeznek arab vagy más muszlimok. Ezerötszáz mecsetjük van a szigetországban, az aranykupolás londoni nagymecset a Regents Park szélén a főváros egyik látványossága. Kevesen tudják, hogy a legjelentősebb korai mecsetet Liverpoolban a budapesti születésű orientalista, Leitner Gottlieb alapította.

A mohamedánok angliai integrációja nem könnyű feladat. Közösségüket védi a faji megkülönböztetést büntető törvény, és megtalálják helyüket a közösségben, de ragaszkodnak a szokásaikhoz, öltözékükhöz és a vegyes házasságok ritkák.

Hovatartozásukat a jelek szerint azzal is hangsúlyozni kívánják, hogy elsőszülött fiukat az iszlám vallás alapítójáról Mohamednek nevezik el.


A címlapról ajánljuk