eur:
392.34
usd:
367.17
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Fáradt, aluszékony, ideges? Egyszerű lehet a megoldás!

A sokféle különböző tünet miatt sokszor nem vagy csak későn ismerik fel a pajzsmirigy betegségeit. A betegek sok esetben okolhatják a fokozott stresszt, a mozgás hiányát, az egészségtelen táplálkozást, a kevés alvást. A valóság azonban az, hogy a legkiválóbb fogyókúra és edzésprogram sem hozhat látványos változást, ha azt a hormonális folyamatok gátolják. Hiába alszunk akár napi tíz órát, a pajzsmirigy alulműködése esetén napközben folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat, túlműködése mellett pedig feszültek, ingerlékenyek vagyunk.

A pajzsmirigy betegségben szenvedők gyakori problémája a tünetekből fakadó rossz közérzet. A fel nem ismert betegség szerteágazó tünetei, az állandó fáradtságérzet, idegesség vagy álmatlanság negatívan befolyásolja a beteg teljesítő képességét, munkavégzését, a hangulati változások társas kapcsolatait tehetik tönkre.

Az idejében felismert betegség segíti a panaszok megszüntetését és megelőzheti a beteg állapotának romlását is.

A pajzsmirigy betegségek különösen gyakoriak serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. Az Amerikai Pajzsmirigy Alapítvány szerint 60 éves korára a nők 17 százalékánál alakul ki valamilyen pajzsmirigy rendellenessége, és legtöbbjük nem is tud róla.

A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormonok felelősek a szervezet anyagcsere folyamatainak megfelelő működésért. A szervi eltéréseket, különböző fájdalmakat a legtöbb esetben magunk is felismerjük, így könnyen fordulunk a megfelelő szakorvoshoz. A hormonális rendszerben keletkezett változások azonban olyan szerteágazó tüneteket okozhatnak, melyek forrása sok esetben nem egyértelmű - magyarázza Balázs Csaba professzor, az Oxygen Medical endokrinológusa.

A pajzsmirigy működésében keletkezett zavarok sok esetben félrevezetőek lehetnek. Napjaink jellemző népbetegségeinek hátterében is sok esetben a pajzsmirigy működésének zavara áll. Ilyen tünetek lehetnek például a szívritmuszavarok, a magas koleszterinszint, a lelki panaszok (pánik tünetek, depresszió), elhízás. Az esetek 10-1 7százalékában a szülést követően 2-6 hónap múlva pajzsmirigy gyulladás alakul ki, amelynek jellegzetes, sokrétű tünetei az erős szívdobogás, idegesség, gyengeség, kimerültség, testsúly-növekedés, elhízás, hajhullás. A pajzsmirigy betegségei gyakori okai a terméketlenségnek, a vetéléseknek, menstruáció zavaroknak.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×