INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Newsweek: Erdő Péter is esélyes arra, hogy pápa legyen

InfoRádió / MTI
A pápa könnyűnek számító házi balesete kapcsán egy amerikai hírmagazin latolgatni kezdte, kik esélyesek XVI. Benedek utódlására.

Noha a német pápa múlt heti csuklótörése nem számít súlyos dolognak, hirtelen rávilágította a figyelmet arra, hogy az egyházfő 82 évével bizony már nem fiatal. Lehet, hogy a nem túl távoli jövőben a római katolikus egyháznak új vezetőt kell választania - írta a Newsweek az internetes portálján megjelent cikk. A magazin Erdő Pétert, a magyar egyház fejét is esélyesnek tartja arra, hogy a következő pápa legyen.

XVI. Benedek az egyik legidősebb bíborosként lett pápa az egyház történetében, és korához képest kimerítő munkarendet diktál magának. Mi lesz, ha komolyabb baja esik? Ki követheti őt Szent Péter trónján? Nem könnyű összeállítani az esélyesek névsorát, de a Newsweek szerint a következőképpen nézhet ki a "pápaképes" jelöltek listája:

Angelo Scola velencei pátriárka, Angelo Bagnasco genovai érsek, az olasz püspöki konferencia elnöke, Marc Ouellet quebeci érsek, Carlo Caffara bolognai érsek, Christoph Schönborn bécsi érsek.

Sorrendben ötödikként nevezi meg az amerikai magazin az 57 éves Erdő Péter esztergom-budapesti érseket, felsorolva titulusait: prímás, kánonjogász, a bíborosi kollégium legfiatalabb tagja, az Európai Katolikus Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke, több vatikáni intézet tanácsadója, számos kitüntetés birtokosa, több száz tudományos cikk és több tucatnyi kötet szerzője. Egyértelmű hátránya azonban, hogy nem beszél folyékonyan angolul - állapítja meg a Newsweek.

A hírmagyarázók azonban gyakran idézik azt a régi római szállóigét, hogy "a következő pápa még bíborosi rangban sincs most". Más szóval: túl korai még találgatni - fűzi hozzá a magazin.

A címlapról ajánljuk