INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A gazdag anyáknak általában fiuk születik

Infostart / InfoRádió
A dolgozó nők gyakrabban szülnek lányokat, mint a háziasszonyok, akiket férjük tart el. A jómódú családanyák viszont sűrűbben hoznak fiúkat világra - derül ki egy brit felmérésből.

A nők anyagi helyzete és a születendő gyermekük neme között - állapítottak meg összefüggést brit kutatók.

Hogyan lehetséges ez? Az elemzők szerint a gyermek nemét nemcsak a vak szerencse határozza meg, hanem az is, hogy a szülők milyen környezetben, milyen stílusú életet élnek.

Az elmélet szerint abban a környezetben, ahol nagyobb eséllyel lehet egészséges a gyermek, valószínűbb a fiúgyermek. A fiúk ugyanis sokkal több gyermeket képesek nemzeni, mint a lányok, így nagyobb eséllyel viszik tovább a családi vérvonalat.

Ha azonban a nő nem örvend a legjobb egészségnek, akkor a fiúgyermek "nem túl jó befektetés". A gyenge, beteges fiúgyermek a férfiak versenyében valószínűleg rosszul szerepelne, így kevesebb utódnemzésre lenne esélye.

A lánynak nem kell versenyeznie

Az ilyen esetben sokkal valószínűbb egy lány születése, akinek nem kell versenyeznie azért, hogy gyermeket hozhasson a világra, és továbbvigye a családi vérvonalat.

Minderre holland kutatók világítottak rá, miután 2002-ben csaknem 95 ezer ruandai anya adatait tekintették át. Ebben az országban - sok más afrikai országhoz hasonlóan - egy férfinek több felesége is lehet. A több feleség pedig több éhes szájat jelent, azaz a nagycsaládosok általában rosszabb anyagi helyzetben vannak.

A kutatás kimutatta, hogy azokban a családokban együttvéve, ahol három vagy több feleséggel él együtt a férj, ott 106 lányra jut 100 fiú, míg azokban a családokban, ahol mindössze egy ara él a férjével, 99 lány születik annyi idő alatt, mint 100 fiú.

A címlapról ajánljuk