INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Ötezer éves településnyomokat találtak a Himalájában

InfoRádió / MTI
A Himalája keleti részének eddig legrégebbi településnyomaira bukkantak osztrák kutatók. A Bhutáni Királyság északi részén végzett átfogó kutatás keretein belül az innsbrucki és bécsi geológusoknak sikerült bizonyítékot találniuk arra, hogy a Himalája magasan fekvő völgyeit már a korai kőkorban emberek lakták.

A kutatócsoport üledékelemzéssel, pollenhatározással, továbbá radiokarbonos és lumineszcens kormeghatározással próbált fényt deríteni arra, hogy kik lehettek a világ tetejének legelső lakosai. Eredményeik arra utalnak, hogy valószínűleg már 6700 éve felderítette az ember a Kelet-Himaláját, és legkésőbb 4700 évvel ezelőtt állandó lakhelyet is létesített ott - írta a Der Standard című osztrák lap.

Az innsbrucki egyetem kutatója, Michael Christian Meyer és a bécsi egyetem professzora, Hermann Häusler csapata által gyűjtött adatok ezen kívül arra is utalnak, hogy a népvándorlás összefüggött az éghajlatváltozással. Valószínűsíthető, hogy Bhután magasan fekvő völgyeinek lakosai azon tibeti nomádok leszármazottai, akik annak idején jakjaikkal együtt dél felé átkeltek a hágókon.

Szoros összefüggés van a nomádok vándorlási útvonalai, a Himalája gleccsereinek kiterjedése és a monszun váltakozó erőssége között - hangsúlyozta Meyer.

A címlapról ajánljuk