INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Facebook népszerűségét a virtuális bűnözők is kihasználják

InfoRádió / MTI
A Facebook közösségi portál népszerűségét a virtuális bűnözők is kihasználják, akik már több mint 200 millió felhasználó közül választhatják ki leendő áldozataikat.

Biztonsági szakértők szerint az emberek naivitására épülő, biztonsági réseket kihasználó virtuális bűnözés a Facebook segítségével még gyorsabban terjed, és ez évente több milliárd dolláros kárt okoz az amerikai vállalatoknak, illetve az egyéni felhasználóknak.

Két évvel ezelőtt még a MySpace volt a virtuális bűnözők kedvelt találkahelye, akik mostanra a Facebookra is beásták magukat. Ez nem is csoda, hiszen a közösségi portál a tavaly decemberi 120 milliós taglétszáma júliusra 200 millió fölé emelkedett.

"A támadók mindig oda mennek, ahová az emberek tartanak" - mondta a Mary Landesman, a ScanSafe internet biztonsági vállalat vezető kutatója.

Az internetes csalók a felhasználók elfeledett barátjának adják ki magukat, majd mindenféle kéretlen levelet küldenek, vagy olyan oldalakra invitálják őket, amelyek a személyes adatok megszerzésére, illetve vírusok terjesztésére készültek.

A Facebook Paolo Altó-i központjából a felhasználókra veszélyes spamek többségét képesek kiszűrni, s ezzel az internet egészéhez képest egy biztonságosabb felületet hoztak létre. A bűnözők azonban még ezen a figyelemre méltó szűrőn is képesek áttörni.

A támadások a felhasználok számával arányosan emelkednek, miközben a sikeres betörések száma változatlanul 1 százalék alatt maradtak - mondta Simon Axten, a Facebook szóvivője.

"A fegyverkezési versenyhez hasonlóan az internetes biztonsági rendszereket is mindig frissíteni kell, és hatékony megoldásokat kell kitalálni az újabb és újabb fenyegetésekkel szemben" - tette hozzá a szóvivő.

Amikor egy fióknál valamilyen gyanús tevékenységet észlelnek, az oldal automatikusan a többi fióknál is hasonló elemeket keres. A rendszer akár törli a veszélyesnek ítélt elektronikus levelet, vagy a fiók ellenőrzéséhez visszaállítja a felhasználó eredeti jelszavát.

A Facebook oldalán az álláslehetőségek menüpont alatt a visszaélések elemzésére, illetve ezek kivizsgálására is keresnek munkatársakat.

A közösségi portál azonban senkinek sem garantálja a biztonságát, a felhasználási feltételek között szerepel, hogy mindenki csakis a saját felelősségére használja az oldalt.

"Az emberek nincsenek tisztában a valódi veszélyekkel, ezért fenntartások nélkül képesek bízni a közösségi oldalakban. Olyan ez, mintha az utcán járva mindenkiben megbíznánk, aki szembe jön velünk - mondta Randy Abrams, az ESET biztonsági szoftvervállalat kutatója.

A Facebook kéretlen levelekkel szembeni előnye, hogy a zárt rendszerként működő portálon fellelt spameket minden felhasználó fiókjából egy kattintással tudják törölni - érvelt Simon Axten.

A címlapról ajánljuk