eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Miért jó, ha az ember kövér, kopasz és állandóan fáradt?

A rossz pajzsmirigy-működés miatt a betegek elhízhatnak, elveszíthetik a hajukat és fáradtnak érzik magukat. A jó hír az, hogy a kór rendszeres gyógyszerszedéssel ellenőrzés alatt tartható - ráadásul nagy valószínűséggel hosszú életet is ad.

Amerikai kutatók figyelték meg a lassú pajzsmirigy-működés és a hosszú élet közötti összefüggést, amikor több száz, száz évesnél idősebb embert vizsgáltak meg. Azt találták ugyanis, hogy feltűnően sok közöttük az e betegségben szenvedő.

A pajzsmirigy aktivitását az orvosok a pajzsmirigy-serkentő hormon (TSH) szintje alapján tudják meghatározni. A TSH az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődő hormon, mely a pajzsmirigyre stimulálóan hat és serkenti annak hormontermelését.

A magas TSH-szint azt mutatja, hogy a pajzsmirigy csökkenten működik - ezt hívják hipotireózisnak. Az alacsony TSH-érték pedig a pajzsmirigy-túltengés (hyperthyreosis) jele. Mindkét állapot könnyen kezelhető rendszeres gyógyszerszedéssel.

A csökkent pajzsmirigy-működés következtében a beteg elhízhat, haja kihullik és állandóan fáradtnak érzi magát. A túltengés viszont fogyással, a normálisnál gyorsabb szívműködéssel, néha aritmiával, légzészavarral, kézremegéssel járhat.

Martin Surks és kollégái utána néztek, hogy különböző életkorban milyenek az amerikaiak TSH-értékei. Azt tapasztalták, hogy a hatvan évesnél idősebbek 15-20 százalékának működik csökkenten a pajzsmirigye. Ez két dolgot bizonyíthat: vagy azt, hogy a csökkent működés idősebb korban normális - vagy pedig azt, hogy a hosszú élet jele - hangsúlyozta az amerikai endokrinológusok éves konferenciáján Dr. Surks.

Elefántok és egerek

A kutatók nagyszámú askenázi zsidót vontak be a vizsgálatba. Közülük kétszáz elmúlt száz éves, négyszáz pedig az ő gyermekük. Kiderült, hogy két genetikai változás köthető a csökkent pajzsmirigy-működéshez - valamint az átlagosnál sokkal hosszabb élettartamhoz.

Az anyagcsere sebessége komoly hatással van az élettartamra - legalábbis az állatokkal kapcsolatban tudtuk ezt eddig is. Az elefántnak lassú az anyagcseréje, a szívverése - és évtizedekig él. Az egér anyagcseréje viszont gyors - az élettartama pedig mindössze néhány hónap.

Surks szerint lehetséges, hogy a csökkent pajzsmirigy-működésű emberek az "elefántok". "Ha egy idős embernek magas a TSH-szintje, azt azt jelenti, hogy valószínűleg nagyon sokáig fog élni" - vélekedett a kutató.

Éppen ezért kimondottan aggasztja az a tény, hogy az Egyesült Államokban több millió embert kezelnek hipotireózissal - és ezzel talán megrövidítik az életüket. Pedig a gyógyszert talán csak az ötven évesnél fiatalabbakkal kellene szedetni.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×