eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Kaliforniai akadémikusról nevezték el a falloszalakú gombát

Öt centi hosszú, fán nő és egy hímvesszőre hasonlít. A szömörcsöggombák új képviselőjét fedezték fel Sao Tomé afrikai szigeten, és a Kaliforniai Tudományos Akadémia herpetológiai kurátoráról, Robert Drewes-ról nevezték el.

Az új faj neve Phallus drewesii, és a többi, világszerte ismert 28 szömörcsögfaj közül kis méretével, fehér, hálószerű szárával és barna, lyukacsos kucsmájával tűnik ki. Ez az egyetlen Phallus faj, amelyik nem fölfelé, hanem lefelé görbül.

Dennis Desjardin professzor és Brian Perry, a San Franciscó-i Állami Egyetem kutatói azért nevezték el Drewesról a gombát, hogy tisztelegjenek "ihletettsége, valamint kezdeményező- és koordinálókészsége előtt, amellyel vezeti a biológiai felméréseket Sao Tomé és Príncipe szigetén" - írták a Mycologia című szaklapban.

"Csodálatos megtiszteltetés és vicces dolog, hogy ezt a falloszalakú gombát rólam nevezték el - reagált Drewes. - Halhatatlanná lettem a tudomány számára".

A Phallus drewesii azonban nem az első faj, amely Drewes nevét viseli. Egy Dél-Afrikában honos apró békát (Arthroleptella drewesii) 1994-ben, egy kenyai vak kígyót (Leptotyphlops drewesi) pedig 1996-ban neveztek el róla.

Negyven év alatt Drewes 36 expedíciót indított 19 afrikai országba. Kutatásai során a hüllők és kétéltűek evolúciós kapcsolataira, történetére, természetföldrajzára összpontosított - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon (www.sciencedaily.com).

Nemrégiben figyelme Sao Tomé és Príncipére irányult. A parányi, két szigeten elterülő, 1001 négyzetkilométeres ország Afrika nyugati partjainál, a Guineai-öbölben helyezkedik el. Számtalan, sehol máshol nem található élőlénynek ad otthont. 2001 óta Drewes négy multidiszciplináris expedíciót szervezett a szigetekre, hogy dokumentálja sokféleségüket, és tegyen valamit a védelmük érdekében.

A Phallus drewesii egy a 225 gombafaj közül, amelyet Desjardin és Perry 2006 és 2008 között gyűjtött.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×