eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Tollas kalapok és zsakettek felvonulása - nézze meg!

Évente nagyjából 300 ezer ember látogat ki a Londontól nem messze lévő Ascot Racecourse lóversenypályára. Azt sokan vitatják, hogy az esemény a lovaglásról szól, mert sokan inkább az ott megjelenők öltözetére, kalapjaira figyelnek.

A hagyományosan öt napon át tartó versenyen a királynő is megjelenik, így tette ezt idén is, amikor napsárga öltözetben gördült be hintóján a lóversenyek helyszínére.

Ha látni akarja a királyi családot az eseményen, kattintson ide.

De nemcsak a hírességek adnak muníciót a legfrissebb divat elemzésére. Ascotban kötelező a zsakett és a cilinder, a nőknél pedig a kalap és az elegáns öltözék. Persze ez utóbbit nem mindig sikerül eltalálni, így a televízióknak és a pletykalapoknak van mit kitárgyalniuk az esemény után. Képek a versenyről.

Ascot majdnem 300 éve ad otthont a lóverseny szerelmeseinek, Õfelsége Nagydíjának. Először 1711-ben tartottak itt versenyt. Anna királynő ötlete volt, hogy a windsori kastélytól nem messze fekvő Ascot mezőin alakítsanak ki egy versenypályát. Először 1795-ben építettek ide egy több mint 1600 embert befogadó pályát, a Gold Cupot pedig 1807-ben rendezték meg először.

Ekkor alkották meg a verseny híres dress code-ját, azaz az öltözködési előírásokat. A királyi páholyba például kizárólag fekete vagy szürke zsakettben és cilinderben lehetett belépni, a nőknek pedig kosztümöt vagy koktélruhát kellett viselniük, ahhoz illő kalappal.

Szabályok ma is léteznek, napjainkban sem lehet belépni a verseny helyszínére rövidnadrágban vagy lezser öltözetben. Az előírások azonban ennél sokkal szigorúbbak, a nőknek például kötelező kalapot viselniük.

Mindez elegendő muníciót szolgáltat a brit sajtónak. Nemcsak a bulvárlapok csinálnak viccet a néha kakaduhoz hasonlító kalapokból, a BBC is minden évben műsort készít arról, mennyire ízlésesen vagy ízléstelenül jelennek meg egyesek a programon.

Néhány éve voltak, akik annyira extravagánsan öltöztek fel, hogy tavaly szigorítottak is az öltözködési szabályokon: nem lehet például miniszoknyában megjelenni, nem látszódhat a hölgyek hasa, és a spagettipántos ruhákat is kitiltották a rendezvényről. A szoknyák maximum a térd fölött 5 centivel végződhetnek és továbbra is kötelező a tollas fejdísz vagy a kalap.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 04:15
×
×
×
×