eur:
385.88
usd:
354.9
bux:
68336.34
2024. május 21. kedd Konstantin

Kevesebbet alszanak a vállalatvezetők a válság idején

Az ajánlott nyolc óránál 19 százalékkal kevesebbet alszanak a vállalatvezetők a válság miatt - áll a holland Philips elektronikai cég által hétfőn közzétett jelentésben.

Az öt országban - Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, az Egyesült Államokban és Japánban - vállalati alkalmazottak körében felvett kérdőívek azt mutatják, a munkahelyi stressz miatt az amerikaiak veszítik a legtöbb alvásidőt. Az ottani megkérdezettek 30 százaléka ennek tulajdonította a pihenési szokásaiban bekövetkezett változásokat, Hollandiában ez az arány csak 12 százalék volt. Egyébként a hollandok alszanak a legtöbbet, 24 százalékkal többet, mint más nemzetek.

Németországban, Nagy-Britanniában és Japánban a megkérdezettek 27, 24, illetve 20 százaléka szenved álmatlanságban, vagy alszik kevesebbet munkája miatt. A válaszadók nagy többsége - 61 százaléka - elismerte: munkája okolható azért, hogy nem alszik eleget.

A Philips adatai szerint a nem elegendő alvás a cégek számára milliós veszteségeket jelent: éves átlagban ez 6,2 munkanap teljesítményét befolyásolja. Nagy-Britanniában (ahol az éves átlag 6,7 nap) ezt fejenként 850 font (272 ezer forint) veszteségre becsülik, ami a brit gazdaságnak évi 3,6 milliárd fontjába (1163 milliárd forint) kerül.

Az alvás nem lehetséges választás, hanem kulcsfontosságú az egészség szempontjából - mondta David White, a Philips orvos-igazgatója, aki hozzátette, hogy a nem elegendő alvás súlynövekedést, cukorbetegséget és még infarktust is okozhat.

A tanulmányból kiderül, hogy a megkérdezettek 96 százaléka tisztában van a kevés alvásnak az egészségre gyakorolt káros következményeivel, de csak 27 százalékuk fordul orvoshoz a probléma kezelése érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×