eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Tatárszentgyörgy: nem idegen kéz lobbantotta lángra a házat?

A rendőrség nem zárja ki, hogy a tulajdonosnak érdekében állhatott az április 7-ei tatárszentgyörgyi tűzeset, mint ahogy nem zárható ki a bosszú, illetve a rasszista motívum sem - mondta csütörtökön Papp Péter, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. A szakember szerint az első verzió létjogosultságát több érdekes körülmény is alátámasztani látszik.

Tavaly ősszel a ház tulajdonosa a házra 20 milliós, az ingóságokra 4,65 milliós, a melléképületre 4 milliós biztosítást kötött - közölte Papp Péter. Hozzátette: ismert az a tény is, hogy a házastársak korábban hitelt vettek fel az örkényi takarékszövetkezettől, melynek törlesztő részleteit egy ideje már nem tudták fizetni, és a közüzemi számlákkal is elmaradásban voltak. A tartozás miatt április 20-án Ráckevén nyílt árverezésre került volna sor, de közbeszólt a tűzeset, mely a rendőrség elsődleges adatai szerint 2,5-3 millió forintos kárt okozott.

Papp Péter szerint a nagy erőkkel megindított nyomozás több szálon fut, vagyis nincsenek merev koncepcióik, ám mivel a rendőri munka alapja az egészséges kétkedés, az "öngyújtogatásos" verzió is benne van a kalapban.

Ezzel összefüggésben néhány érdekes momentum külön is említést érdemel - tette hozzá a bűnügyi igazgató. A ház a sértettek hazaérkezésekor be volt zárva, az egyik tulajdonos, Horváth Lídia kulccsal nyitotta ki az ajtót a tűzoltóknak. Közben persze odabenn szinte minden égett, miután - bizonyítottan - valaki vagy valakik alaposan fellocsolták a két szoba szőnyegét valamilyen égésgyorsítóval, ami benzin, gázolaj, esetleg hígító is lehetett. Egy bezárt házba a nyílászárók megsértése nélkül bemenni, égésgyorsítóval fellocsolni a szőnyegeket, gyufát dobni rá, majd kulcsra zárni mindent és távozni lehet ugyan, nem nagyon életszerű.

Nem vállalták a hazugságvizsgálatot

Papp Péter hozzátette: épp a bezárt nyílászárók miatt nem égett le teljes egészében az ingatlan - ehhez kevés volt benn az oxigén. Ha Molotov-koktélos támadásról lenne szó, akkor a bedobott palackkal ütött lyukon annyi oxigén jutott volna a házba, hogy a mostaninál pusztítóbb lángok csaptak volna fel.

Noha a tűzeseteknél a legnehezebb értékelhető nyomokat fellelni, a rendőrség számos tárgyat, eszközt és anyagmaradványt talált a helyszínen, ezeket csütörtök délelőttől négy szakértő vizsgálja. Hamarosan ki kell derülnie, mi és hogyan történt kedd hajnalban Tatárszentgyörgyön.

Papp Péter elmondta: ha egy biztosított épület ég le, akkor a biztosító bevárja a rendőrség záró határozatát. Ha a tettest nem sikerül megtalálniuk a nyomozóknak, akkor megszüntető határozattal zárul az ügy, ebben az esetben a biztosító maga dönt, hogy kifizeti a kárt, vagy sem, illetve hogy milyen további lépéseket tesz.

A bűnügyi igazgató a kérdésre, hogy a ház tulajdonosai alávetették-e magukat poligráfos vizsgálatnak, közölte: Horváth Lídia először beleegyezett a vizsgálatba, később mégsem vállalta. Így az sem derült ki, hogy valóban látott-e fekete dzsipben menekülő nagy, kopasz embereket a környéken, vagy sem.

Az eljárás lefolytatására 60 nap áll rendelkezésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×