eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem feltétlenül kell mozognia, hogy egészséges legyen!

Egy neves brit táplálkozási szakértő szerint könnyedén karban tarthatjuk a szívünket és a vérnyomásunkat, még akkor is, ha nem mozgunk rendszeresen. A titok: figyelni kell arra, hogy mit eszünk, és nem kell rettegnünk a zsírtól sem.

A testmozgás során gyorsabban ver a szívünk, ezért gyorsabban is áramlik testünkben a vér, amely több oxigént és tápanyagot szállít a sejtekbe, miközben eltávolítja a méreganyagot és a felesleges koleszterint. De van jó hír azok számára is, akik egyáltalán nem mozognak - állítja Nell Nelson.

A neves skót étteremkritikus a Daily Telegraph brit napilapban megjelent cikkében hangsúlyozza: vannak bizonyos ételek, amelyek szintén javítják a szervezet képességét arra, hogy több vért pumpáljon. Vagyis: elég odafigyelnünk az étrendünkre ahhoz, hogy egészséges legyen a szívünk.

Soha nem késő elkezdeni szívbarát ételeket fogyasztani - véli a szakértő, aki szerint a szervezetnek igenis szüksége van zsírokra, de csak a jó zsírokra, azokra, amelyek a magvakban és az olajos halakban találhatóak meg. Ezek a zsírok nem teszik nehézkessé a vért, így csökken a rögképződés kockázata. Segítenek egészséges idegszövetet létrehozni, és csökkentik a vérnyomást is.

A túl sok telített zsír fogyasztása, amely kevés testmozgással párosul, növeli a koleszterin szintjét a szervezetben - mondja Nell Nelson, aki szerint egyszerű módja van annak, hogy elkerüljük ezeket a telített zsírokat: kevesebb feldolgozott ételt, zsíros húsokat, valamint magas zsírtartalmú tejtermékeket fogyasszunk, és kerüljük a hidrogénezett növényi olajt, vagyis a transzzsírt. Azt ajánlja: ne olajban süssük ki az ételt, hanem sütőben, vagy grillezzük, pároljuk, pörköljük.

A szakértő hangsúlyozza: mindenképpen ennünk kell zsírt, mivel az egyik legfontosabb vitamin, az E, zsírban oldódik. Az E vitaminban gazdag ételek fogyasztásával megakadályozható, hogy a trombociták egymáshoz tapadjanak, csökkenti a vérnyomást és erősíti az ereket. Avokádó, zöldségek, teljes kiőrlésű gabona és magvak - ezek azok az ételek, amelyekben sok az E vitamin.

Nell Nelson még egy teljesen szívbarát ételt is ajánl: a grillezett makrélát gyömbérrel és fokhagymával.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×