eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Apró rémségek: állatok, amelyek megeszik az embert

A poratka, a bolha vagy a poloska egyaránt az emberből nyeri táplálékát. Érdemes elkerülni ezeket a parazitákat, mert általában számos betegséget terjesztenek. Ha látni is akarja a gyakran mikroszkopikus méretű kórokozókat, olvassa el összeállításunkat.

Poratka

A poratka egy mikroszkopikus méretű rovar, nagysága a fél millimétert sem éri el. Az emberek, valamint az állatok bőréről leváló porszerű anyagokkal táplálkozik. A poratka önmaga nem ártalmas, ám az állat az emésztéséhez olyan enzimeket termel, amely asztmát vagy allergiás tüneteket okozhat. Egyetlen ember évente nagyjából egymillió poratkát képes "élelemmel ellátni".

Bolha

A bolha a legáltalánosabb vérszívó parazita. Általában a szél repíti őket,

<

Bolha

de annak hiányában lapos testüknek és erős lábuknak köszönhetően képesek átugrani egyik ember hajáról vagy szőrszálairól a másikéra. Habár mindössze 3 milliméteresek, mégis képesek akár 33 centimétert is ugrani. A bolhák azért veszélyesek, mert átviszik a kórokozókat az egyik emberről a másikra.

Poloska

A poloska apró, szárny nélküli, vérszívó parazita, amely emlősöket, de főleg az embert támadja meg. A poloska, amely fertőző betegségeket terjeszt, 5 milliméteresre is megnőhet, de képes a saját súlyánál ötször több vért magába szívni. Nagy túlélő, hiszen ha jól lakott, akár 550 napig is kibírja élelem nélkül.

Tetű


Az emberi fejben élősködő tetű olyan speciális szájszervvel rendelkezik, amellyel könnyedén képes a vérszívásra. Az apró, szárny nélküli rovarnak nagyjából 3 milliméteres, lapos teste van. Lábain speciális karmok teszik lehetővé, hogy az állat képes legyen mászni a hajszálakon. A nőstények tojásokat raknak, úgynevezett serkéket. A tetvek kórokozó vírusokat, baktériumok, sőt férgeket közvetíthetnek a

<

Tetű

gazdaegyedek között.

Orsóféreg

Az emberi ostorgiliszta a belekben élősködik. A fonalférgek közé tartozó élősködő nősténye akár 5 centiméteresre is megnő. Az emberek közül az orsóféreg gyerekekben fordul elő a legnagyobb arányban. A fertőzés általában nem jár jelentős klinikai tünetekkel, és így gyakran észrevétlen marad, de rontja a táplálékhasznosítást.

E.coli fertőzés

A magyarul vérzéses vastagbélgyulladásnak nevezett betegség a gyomos- és a bélhurut egyik fajtája, amelyet egy baktérium okoz. Ez megtámadja a vastagbelet és olyan méreganyagot termel, amely vérzéses hasmenést és más szövődményeket is okozhat.

Streptococcus

Igen gyakori baktérium, amely a torokban okoz gyulladást. A betegek gyakran éppen a kórházakban kapják el, hiszen a kórokozó a levegőben terjed, és az egészségügyi intézményekben gyakori.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×