eur:
389.16
usd:
362.24
bux:
68717.17
2024. május 8. szerda Mihály

Az alkoholizmus jobban fenyegeti a férfiakat, mint a nőket

Kétszer nagyobb az esélye az alkoholizmus kialakulásának a férfiaknál, mint a nőknél - figyelmeztetnek szakértők, akik hozzáteszik: az alkoholprobléma kezelhető.

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint húsz százalék az esélye annak, hogy a férfiaknál életük során alkoholprobléma alakul ki, míg tíz százalék a valószínűsége, hogy alkoholistává válnak. A nőknél ugyanakkor "csak" nyolc és tíz százalék közé teszik az alkoholproblémák kialakulásának a kockázatát.

A hivatalos egészségügyi ajánlás szerint a férfiaknak legfeljebb 3-4, a nőknek pedig 2-3 egységnyi alkoholt szabadna fogyasztaniuk naponta. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy egyre erősebbek a borok, ráadásul a palackok mérete is nőtt az utóbbi években, így rendkívül nehéz megmérni, hogy ki mennyi alkoholt iszik.

Egy pohár bor ma három egységnyi alkoholnak felel meg - vélik a szakértők, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy elég könnyen túl lehet lépni a napi ajánlott limitet.

Az alkohol pedig rendkívüli módon károsíthatja egészségünket - teszik hozzá. Nem ritka, hogy az alkoholproblémákkal küzdőknél rákot - elsősorban nyaki vagy feji daganatot - diagnosztizálnak. A Lancet című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint az alkoholprobléma sikeresen kezelhető, és néhány év alatt teljesen megtisztulhat az illető szervezete.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×