eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A rákosoknak a fele sem hagy fel a dohányzással

A rákbetegséggel diagnosztizált dohányosok több mint fele nem szokik le - derült ki egy friss kutatásból. S bár a dohányzás egy sor különböző rákbetegséget okozhat, az orvosok sem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy pácienseik eldobják a cigarettát.

A dohányzás nem csupán súlyos rizikófaktor a rákbetegségek kialakulásában, de ráadásul gyengítheti a kezelés - a sugarazás, a kemoterápia és a sebészeti beavatkozás - hatását is.

Ennek ellenére a Nyugat-virginiai Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint csak a rákbetegséggel diagnosztizált amerikai páciensek 44 százaléka szokik le. S ami még meglepőbb: csupán a 62 százalékukat figyelmezteti nyomatékosan az orvosa, mennyire fontos lenne, hogy felhagyjon a dohányzással.

A kutatást vezető Jame Abraham ezért sürgeti olyan programok kidolgozását, amelyek segíthetnének a betegeknek leszokni a dohányzásról.

A kutatás során ezer, véletlenszerűen kiválasztott rákos beteg adatait tekintették át. A leggyakoribb volt a mell-, bőr-, illetve prosztatarákos eset, ezeket követte a fej-, nyak- és tüdőrák, valamint a nyirokdaganat. Valamennyi esetet 2003 és 2007 között diagnosztizálták - számoltak be a kutatók a Journal of Oncology Practice című szaklapban.

A betegek 20 százaléka dohányzott, amikor kiderült, hogy mi a baja - nők és férfiak vegyesen.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×