eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68145.97
2024. május 17. péntek Paszkál

Fácánsült, garnélarák és homár Obama beiktatási ebédjén

Gasztronómiai különlegességeket is tartogatott a 44. amerikai elnök beiktatása. Barack Obama és vendégei pazar menüvel ünnepeltek: az étlapon homár, garnélarák és fácánsült is helyet kapott.

Napvilágot látott a tegnapi elnöki beiktatási ebéd menüsora, amelyet a virginiai Arlington városban található Design Cousine rendezvényszervező cég konyhája állította össze.

Barack Obama díszebédje egyfajta tisztelgés volt Abraham Lincoln előtt, hiszen az asztalon Obama nagy példaképének kedvenc ételei is helyet kaptak.

Az előétel

Tenger gyümölcseiből készült ragu: kagyló, garnélarák és homár, tésztafelfújttal.

Hozzá illő bor: Napa Valley Duckhorn pincészet, 2007-es Sauvignon Blanc.

A főétel

Amerikai madársültek: kacsamell meggyes pürével és gyógynövényes fácánsült vadrizs töltelékkel, édesburgonyás melasszal és téli zöldségekkel.

Hozzá illő bor: Anderson Valley, 2005-ös Goldeneye Pinot Noir.

A desszert

Fahéjas almapiskóta édes tejszínes krémhabbal.

Hozzá illő bor: Kalifornia Champagne Korbel beiktatási cuvée.

A beiktatási ebé közben két idős szenátor is rosszul lett: Edward Kennedy, az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök legfiatalabb fivére összeesett, mentők szállították el.

A 91 éves Robert Byrd szenátort, aki a felsőház legidősebb tagja, szintén ki kellett vinni a teremből. Már mind a ketten jól vannak.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×