eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bárki, bármivel, bárhogy - képriport a Budapest-Bamako rali rajtjáról

Van, aki pusztán kalandvágyból, más a verseny miatt vágott neki a Budapest-Bamako ralinak, amely szombat reggel kilenc órakor indult el az 56-osok teréről.

2005-ben még csak negyven kissé bizarr kinézetű jármű gördült ki a magyar fővárosból, hogy két hét múlva különféle megpróbáltatások és kalandok után megérkezzen Maliba. Négy évvel az első Budapest-Bamako futam után, idén 105 csapat és 252 jármű állt rajthoz, hogy részt vegyen azon a futamon, amelyet a nemzetközi szaksajtó a világ legnagyobb szaharai ralijának kiáltott ki.

A futamon negyvenöt ország képviselteti magát: az európai országokon túl Iránból, Kanadából, Indiából, Ausztráliából és Új-Zélandról is érkeztek résztvevők. Idén először Dél-Afrikából is jöttek versenyzők: ők repülővel érkeztek Magyarországra, beszereztek egy autót és szombaton lényegében hazafelé indultak.

A résztvevők verseny és túra kategóriában indulhattak. Aki az utóbbin indult, annak könnyebb dolga lesz abból a szempontból, hogy az útvonal alkalmasabb a városnézésre. Míg a verseny résztvevőinek igen kemény, embert, autót próbáló lesz a futam - mondta Szabó Gál András, a futam fővédnöke és kitalálója.

Idén először Bamako Spirit kategóriában nevezési díj nélkül indulhattak azok, akik valamilyen kiemelkedő karitatív feladatot végeznek a futam során. Így került be a mezőnybe az az amerikai-magyar páros, akik saját fejlesztésű, napenergiával hajtott víztisztító berendezést visznek kis afrikai településekre vagy a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola diákjai, akik tolókocsikat szállítanak Bamakóba mozgássérült árváknak.

A Hungary For Africa gyűjtőakció keretében a bamakósok egy kamionnyi ruhát, játékot, gyógyszert és szerszámot juttatnak el a világ egyik legszegényebb országába.

A Budapest-Bamako mottója - bárki, bármivel, bárhogy indulhat - minden évben vonzza a furcsa és szokatlan embereket és járműveiket. Az egyik legbizarabb jármű egy 1982-es Opel, amelynek oldalára kerékpárt szereltek, így ha leáll a motor, akkor emberi erővel, pedálozva is tovább haladhat az autó. Ezentúl rajthoz álltak régi mentőautók, Ladák, Daciák, egy 1971-es Citroen DS, egy 1961-es Csepel tűzoltóautó és két Ikarusz busz is.

A futam egyik legfurcsább indulója a német Rolf Becker, akit hazájában csak D-Rolf-ként ismernek. Saját bevallása szerint foglalkozása: verkli művész. Õ az, aki Trabanttal körbeutazta a világot. A kalandja Ausztráliában ért véget, amikor egy vonat széttörte autóját. Továbbá ő épített elsőként fékezőernyős Trabantot és lőfegyverrel felszerelt terepszínű Trabant harckocsit. Hírnevet akkor szerzett magának, amikor hamis rajtszámmal elindult az 1994-es Dakaron Trabantjával. Legendák szerint a szervezők megverték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×