eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ha hallgatnak a jó tanácsra, elárasztják Budapestet az amerikai turisták

2009-ben megnövekedhet a Magyarországra érkező amerikai turisták száma - már ha hallgatnak az olvasók az egyik ottani utazási portál javaslatára, amely szerint Magyarországon többet ér a pénzük.

2008 nem a dollár éve volt, sőt sok amerikai számára már maga a "pénz" szó említése is valószínűleg allergiás tüneteket vált ki a hitelezési válság sokkoló hatása miatt.

Milliók mondanak le a tengerentúlon a külföldi vakációról, pedig, mint a Budget Travel nevű utazási portál megjegyzi, vannak helyek, ahol még mindig jól érezhetik magukat viszonylag kevés pénzből.

Az oldal összeállította 2009 "leggazdaságosabb" úti céljait, és ezek között a hazai, amerikai látványosságok után azonnal Budapest szerepel. A szerzők megemlítik azt, ami a magyarok számára már korántsem olyan nagy öröm, mégpedig, hogy az elmúlt hónapokban a dollár 30 százalékot erősödött a forinthoz képest.

Ami az utazókat várja az például a "gyönyörű szecessziós építészet, a Nagyvásárcsarnok és a Várnegyed alatt meghúzódó barlangrendszer" - írja a budgettravel.com. No és persze az Operaház, ahová a legolcsóbb jegyek az amerikai utazók számára tényleg nagyon olcsók.

A szerzők, akiket láthatóan nem hat meg a puszta - gulyásleves - Piroschka romantika, megemlítik még a wamp vasárnapi dizájnpiacot, a Tavaszi Fesztivált és a Budapesti Nemzetközi Borfesztivált is. A hagyományosnak tűnő látványosságok sorában pedig kitérnek a fürdőkre.

Termálvíz kontra sör

Úgy tűnik, az amerikai utazási portál valamiféle kapcsolatban állhat a Nemzetközi Valutaalappal, mert Magyarország után máris egy szintén az IMF-által kimentett állam következik: Izland. A korona drámai értékveszése gyakorlatilag azt jelenti, hogy az amerikaiak számára mindenre 48 százalékos kedvezményt adnak a szigeten. Mindennek tetejébe a nemzeti légitársaság, az Icelandair 22 százalékkal csökkentette tavalyhoz képest az árait.

Termálvíz Izlandon is van, tehát Magyarország versenytársa lehet, viszont a sör, amelyet meglepő módon csak 1989-ben legalizáltak, drágább.

Mivel a dollár erősödött a mexikói pesóhoz képest, a szomszédos ország is különösen csábító az amerikaiaknak. A Budget Travel takarékoskodó honfitársainak még Berlint, Kambodzsát, Panamát és a kanadai Vancouvert javasolja.

Közben a gazdasági válság a nyaralásaik során vidáman költekező, de most az adósságterhek alatt roskadozó britek utazási szokásait is megváltoztatta. A fonthoz képest megerősödött euró miatt sokan fordítanak hátat az idén a Földközi-tengernek. Viszont Közép-Kelet-Európa azon országai, ahol még nem vezették be a közös valutát, továbbra is csábítóak a britek számára.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×