eur:
389.28
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarországon is megháromszorozódott a császármetszések száma

Az elmúlt két évtizedben háromszorosára nőtt a császármetszések aránya a szülések között, manapság már Magyarországon is minden harmadik gyermek így jön világra - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem I-es Női Klinikájának igazgatóhelyettese. Ádám Zsolt egy amerikai kutatást kommentált, amely szerint a császármetszést gyakran túl korán végzi el, ezzel nagy veszélynek teszik ki az újszülöttet.

Egy, az Egyesült Államokban, 13 és fél ezer nő adatainak elemzésével elvégzett vizsgálat szerint nagyon veszélyes lehet, ha a császármetszést túl korán végzik el az orvosok. A beavatkozás kockázata akár duplára is nőhet, ha például a megfelelő időpont előtt két héttel , a 37. héten végzik el.

A császármetszéssel született babák 36 százaléka túl korán jön világra. Valószínűleg azért, mert sokan azt gondolják: a 37. héten már teljesen kifejlődött a baba. Ekkortól ráadásul a terhesség igen megerőltető már az anyák számára, akik egyre izgatottabbak is a szülés miatt, és várják: mikor láthatják meg gyermeküket. A kutatásból kiderül az is, hogy a beavatkozások felét az anyák kérik, holott nem feltétlenül lenne rá szükség.

Ádám Zsolt az InfoRádióban elmondta: a császármetszések számának növekedése részben magyarázható. A lombikbébi-beavatkozások miatt egyre gyakoribb az ikerterhesség, amely gyakrabban igényli ezt az orvosi segítséget. Emellett a nők egyre idősebb korban vállalnak gyermeket, ez szintén növeli a komplikációk lehetőségét a természetes szülésnél.

Nem ajánlják a hüvelyi szülést azoknak a nőknek sem, akiknek ezt valamilyen betegség, például súlyos rövidlátás kizárja. Az egyre jobb diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően ugyanakkor a magzatnál is ki tudnak már mutatni olyan elváltozásokat, amelyek a születés után orvosolhatók, ám a műtét esélyét növeli, ha a gyermek "könnyen" jön világra.

Mindebből is látszik, hogy az orvosok akkor javasolják a császármetszést, ha már fennáll valamilyen probléma, így az ilyen esetek eleve rizikósabbak.

Azt ugyanakkor Ádám Zsolt is elismeri, hogy a beavatkozások számának ilyen arányú növekedése pusztán orvosi okokkal nem magyarázható, azaz Magyarországon is előfordul, hogy az anya kérésére végzik azt el.

Az időzítés egy másik probléma - mutatott rá. A túl korán végzett császármetszéseknél valóban magasabb a kockázat, a szakember szerint azonban az esetek többségében erre az élet kényszeríti az orvosokat, azaz a szülés magától indul be túl korán.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×