eur:
389.7
usd:
361.76
bux:
68447.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Olajfaló mikrobák segítenek megmenteni a természetet

Olyan mikrobákat találtak a Bajkál-tóban, amelyek képesek felfalni a vízbe szivárgó kőolajat. Kutatók azt remélik, hogy a mikrobák segíthetnek a tankerbalesetek miatt kialakuló szennyeződés eltüntetésében is.

A világ legmélyebb tava a Bajkál, amelyben felfedezték az olajevő mikrobákat. Az 1680 méteres mélységet is elérő tó flórájának és faunájának szakértője Mihail Gracsjov, akinek meggyőződése, hogy a mikroba segíthet a környezeti katasztrófák következményeinek enyhítésében.

A kutatók egyelőre csak találgatnak; úgy vélik, a mikrobák a tóba a talajon keresztül beszivárgó kőolajat metánná és más anyagokká alakítják. Ahhoz azonban, hogy a mikrobákat bevessék a tanker balesetek után, még alapos vizsgálatok szükségesek.

A mikrobákat az a két mini-tengeralattjáró gyűjtötte be, amelyek a nyáron érték el a tó fenekét. A mintákat az elkövetkező években elemzik majd.

A kutatók kétségbeesetten keresik a módszereket, amelyekkel gyorsan és biztonságosan eltüntethetők a balesetek miatt a természetes vizekbe kerülő olajfoltok.

A világot az Exxon Valdez esete döbbentette rá először, milyen természeti katasztrófát okoz a kiömlött olaj. A tankerből 1989 márciusában 50 millió liter olaj került a vízbe a Prince William-szorosnál. Az olaj 1300 négyzetkilométernyi területet szennyezett be, vastag olajréteggel borítva be az alaszkai tengerpartot.

A mentésben tízezer ember vett részt, a költségek megközelítették a kétmilliárd dollárt. Harminc ezer tengeri madár, emlős és hal pusztult el, olvasható a Wikipédiában, és az élővilág még tíz évvel a katasztrófa után sem tért magához.

A Greenpeace vezető kutatója szerint éppen ezért fontos ugyan a kármentesítés korszerűsítése, de az is, hogy mindent megtegyünk a hasonló balesetek elkerülése érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×