eur:
388.54
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Honnan tudhatja, hogy csak megfázott vagy influenzás?

Sokszor nem tudja az ember eldönteni, hogy "csak" megfázott-e vagy influenzás - márpedig ez nem mindegy, hiszen az utóbbinak súlyos szövődményei is lehetnek. Pedig a két betegséget más-más okozza, de a tünetei hasonlóak - és a kezelése is azonos.

Megfázást több száz vírus okozhat, amelyek cseppfertőzéssel terjednek. Tünetei: csepegő orr, tüsszögés, torokfájás, nem túl magas láz, rossz közérzet.

A megfázás kezelésére fájdalomcsillapító és orrcsepp, illetve -kenőcs javallott - annak azonban semmi értelme, hogy antibiotikumot szedjünk. A nagymama szerint a vizes borogatás segít a torokfájáson - ennek a hagyományos módszernek a hatékonyságát azonban tudományosan még soha nem vizsgálták.

Bár az embernek ilyenkor nincs kedve dolgozni, a megfázás miatt nem muszáj betegállományba menni. A férfiak azonban inkább ezt a megoldást választják - a tapasztalatok szerint másfélszer annyi férfi marad otthon egy kis nátha miatt pár napig, mint nő.

Az influenzát a "saját" vírusa okozza, amelynek különböző típusai vannak, amelyek minden szezonra mutálódnak - emiatt kell minden évben újfajta oltóanyagot kidolgozni.

Tünetei ugyanazok, mint a megfázáséi - csak sokkal súlyosabbak: magasabb lázzal, erősebb hidegrázással, fejfájással, izomfájdalommal, fáradtságérzettel, étvágytalansággal jár.

Az egyetlen dolog, amit az ember ilyenkor tehet: az ágynyugalom - ilyenkor érdemesebb pár napot hiányozni a munkából. Fontos, hogy az ember akkor is eleget egyen és igyon, ha nem kívánja! Súlyosabb esetben vírusellenes kezelés alkalmazható, és hasznos az is, ha különösen a leginkább veszélyeztetettek - kisgyerekek, idősek és krónikus betegek - még a járvány kezdete előtt beoltatják magukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×