eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tíz dolog, amit nem árt tudni Obama magyar jobbkezéről

Peter Orszagot nevezi ki a Fehér Ház költségvetési hivatalának élére Barack Obama megválasztott amerikai elnök. A magyar származású Orszagot mindkét párt kongresszusi képviselői nagy tudású, objektív szakembernek tartják - ám országos szinten kevésbé ismert. Ezért nem árt róla többet is megtudni.

Tíz olyan tényt szedett össze Peter Orszagról az amerikai napilap, amelyet a legtöbb ember nem tud Barack Obama egyik legközelebbi munkatársáról.

1. 1968-ban született, Bostonban, édesanyját Rebának, édesapját Stevennek hívják - utóbbi a Yale Egyetem matematika professzora.

2. Summa cum laude végzett a Princeton Egyetem közgazdasági szakán, doktori fokozatot a London School of Economicson szerzett.

3. Bill Clinton elnöksége idején a Fehér Házban dolgozott gazdasági tanácsadóként, majd három ottani kollégájával - fivérével, Jonathannal, valamint Joseph Stiglitz-cel és Laura D'Andrea Tysonnal - megalapította a Sebago Associates nevű gazdasági és politikai tanácsadó céget.

4. Robert Rubin, Clinton volt pénzügyminiszter a mentora.

5. Dolgozott a Brookings Institute-ban is ahol a Hamilton projektet irányította - ennek az volt a célja, hogy kidolgozza a széleskörű vagyonosodás, a gazdaság biztonságának és növekedésének feltételeit.

6. 2007 januárjától vezette a Kongresszus költségvetési hivatalát, ahol elsősorban a közegészségügyi politikára és a klímaváltozásra koncentrált.

7. Több tudományos cikk és könyv társszerzője, illetve társszerkesztője volt.

8. Beválasztották az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia Orvosi Intézetének tagjai közé - ez az egyik legnagyobb elismerés, amelyet az egészségügy terén valaki elérhet.

9. Szabadidejében country zenét hallgat, történelmi tárgyú könyveket és életrajzokat olvas. Emellett megszállott futó, részt vett több maratoni és félmaratoni versenyen.

10. Elvált, két kiskorú gyermeke van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×