eur:
390.6
usd:
364.29
bux:
68367.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az "elhízásjárvány" miatt is növekszik a rákos esetek száma

Az elhízás járványának növekedése miatt a következő negyven évben megkétszereződhet a rákos megbetegedések száma - figyelmeztetnek brit szakértők, akik szerint sokan nincsenek tisztában az elhízás és a rák közötti összefüggéssel.

Egyre növekszik az elhízottak száma, és ezzel párhuzamosan emelkedik a rákos megbetegedések aránya is - hangzott el egy londoni konferencián, ahol szekértők vitatták meg a Nagy-Britanniában "pusztító elhízásjárvány" következményeit.

Az előrejelzések szerint ha a trend folytatódik a szigetországban, akkor 2050-re a brit nők harmada és a férfiak fele lesz elhízott, ez pedig jelentősen megnöveli a rákos megbetegedések számát.

"Már több alkalommal bebizonyították, hogy a dohányzás abbahagyása után a normál testsúly megőrzésa a legfontosabb tényező a rák megelőzésében" - mondta Martin Wiseman, a Nemzetközi Rákkutató Alap orvosi és tudományos tanácsadója, aki szerint a mai gyerekek felnőtt korukban nagyobb eséllyel lesznek rákosak, ha az illetékesek nem tesznek most szigorú lépéseket.

A professzor figyelmeztetett: a következő 40 évben megduplázódhat a rákos betegek száma, ha nem tudják megállítani az elhízásjárványt. Már több korábbi kutatás ugyanis bebizonyította, hogy egy túlsúlyos embernél jelentősen növekszik a kockázata legalább hatféle rákos megbetegedés, például a mell-, a vese, a méhnyak- és a hasnyálmirigy-daganat kialakulásának.

Szakértők az elhízott kategóriába azokat sorolják, akiknek testtömeg indexe 25 és 30 között van, a 30 feletti testtömeg indexűeket pedig kóros elhízottaknak tartanak. Azoknál a nőknél például, akik a 25-ös index felé közelítenek, hét százalékkal növekszik a mellrák kialakulásának kockázata.

Egy brit közvélemény-kutató cég legutóbbi felmérése szerint csak a megkérdezett britek fele van tisztában azzal, hogy az elhízás rákhoz is vezethet.

Liz Baker, az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének munkatársa a konferencián elmondta: a becslések szerint közel 13 ezer rákos megbetegedést lehetne elkerülni évente, ha az embereket az egészséges testsúly megtartására ösztönöznék.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×