eur:
404.05
usd:
374.4
bux:
0
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

"A paranoia korát éljük"

A 21. században egyre többen válnak paranoiássá - véli egy neves brit szakember, aki ezt elsősorban az urbanizáció rohamos terjedésének számlájára írja.

A paranoia jóval elterjedtebb, mint ahogy azt gondolnánk - véli Daniel Freeman, aki szerint Nagy-Britanniában minden negyedik ember veszélyben és fenyegetve érzi magát.

"Manapság már nem merjük kiengedni a gyerekeinket játszani, gyanakvóak vagyunk az idegenekkel szemben, és mindenhol biztonsági kamerák vesznek minket körül" - állítja a londoni King's College pszichiátriai intézetének professzora, aki tíz éve kutatja a paranoiát.

A szakértő szerint a 21. században a paranoia korát éljük, és ez elsősorban annak a következménye, hogy drasztikusan növekszik a városlakók száma. Amíg 1800-ban a lakosság csak 5 százaléka élt városokban, addig becslések szerint 2030-ra ez az arány már 65 százalék lesz.

A paranoiás esetek száma a városokban kétszer magasabb, mint vidéken - mondja a szakember, aki ezt azzal magyarázza, hogy a szociális kötődések a városokban lazábbak, mint a kisebb, falusi közösségekben, ahol viszonylag stabil támogatói hálózatok léteznek.

A városi lét egyik hátulütője a társadalmi elszigetelődés, ami nagyban hozzájárul a paranoiás gondolatok kialakulásához - mutat rá a professzor, aki hozzáteszi: az anyagiak egyenlőtlen elosztása is hozzájárul a betegség terjedéséhez, mert az csökkenti az emberek közötti bizalmat.

Freeman professzor, akinek a témával kapcsolatos könyve a napokban jelenik meg Nagy-Britanniában, a médiát is kritizálja, amely szerinte felerősíti a félelmeket, és a "véres" híreket helyezi előtérbe.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Oroszország Voronyezsi területén dróntámadás ért egy szeszfőzdét. Ez már a második alkalom, hogy alkoholgyártó létesítményt ér ukrán támadás Oroszországban. A DeepState szerint az orosz erők elfoglalták a Donyeck megyei Hirnik települést, ahol egy 190 méteres tévétorony található, amely egykor ukrán tévéadást sugárzott a Donyeck megyei elszakított területekre. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×