eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A keresztnevünktől is függ, mennyi kéretlen levelet kapunk

Egy brit informatikai szakértő szerint keresztnevünk kezdőbetűje jelentősen befolyásolja, hogy mennyi kéretlen levél önti el elektronikus postaládánkat.

Eddig azt hihettük, hogy e-mail címünk jobb felétől, vagyis a "kukac" utáni résztől, a szolgálatatótól függően kapunk sok, vagy éppen kevés spamet, kéretlen levelet.

Richard Clayton szerint azonban a spamküldők ennél jóval körmonfontabbak. Az informatikai szakember elemzéséből kiderül: a "kukac" előtti rész, ahol többnyire keresztnevünk áll, sokat számít abban, hogy postaládánkat mennyire öntik el kéretlen levelek.

Statisztikája szerint az Alison nevűek levélforgalmának 35 százaléka spam, míg egy Zadie nevű netező csak 20 százaléknyi kéretlen levélre számíthat.

A szakember szerint ennek az az oka, hogy a spammekkel "támadók" készek egész szótárakat átfutni, hogy találomra több száz, ezer vagy millió névre elküldjék üzeneteiket. Természetesen az ábécé elején kezdik a munkát, de a vége felé kimerülnek, így azok, akiknek neve az ábécé végén található betűvel kezdődik, sok spamküldő támadásától megmenekülnek.

Persze ez nem törvényszerű. A szakember szerint azok, akik nyilvánossá teszik e-mail címüket, a kéretlen levelek özönére számíthatnak, függetlenül keresztnevüktől. És nyilván Bill Gates sem kap kevesebb spamet, ha Williamre változtatja keresztnevét.

A Microsoft alapítója egyébként néhány évvel ezelőtt elmondta: minden egyes nap 4 millió kéretlen levél érkezik online postaládájába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×