eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Csiklandozással tartották életben a koraszülött kisbabát

Nem csodagyógyszerek mentettek meg egy koraszülött csecsemőt az Egyesült Államokban, hanem az, hogy talpát folyamatosan csiklandozták.

Emma valamivel több mint fél kilogrammosan látta meg a napvilágot tavaly az Egyesült Államokban. Mivel a terhesség 25. hetében született, szervei még fejletlenek voltak, és nem működtek rendesen, légzése folyamatosan leállt.

A nővérek azonban felfedezték: ha megcsiklandozták a kis Emma talpát, akkor újra beindult a légzése. A "csikizős terápia" bevált: a kislány ma már egyéves, és teljesen egészséges.

"A lányom a csiklandozásnak köszönhetően maradt életben" - mondta az anyuka, aki csodának nevezte, hogy babája túlélte a nehéz időszakot.

Angela Young terhessége tavaly májusig normálisan haladt, ám akkor fájdalmai lettek, és elkezdett vajúdni, a terhesség 25. hetében pedig megszülte a kisbabát. "Olyan kicsiny volt, hogy elfért a férjem tenyerében" - emlékezett vissza az asszony.

Emma fejletlen szervei nem működtek jól: átesett egy szívműtéten is, és naponta többször is leállt a tüdeje. Szülei és az ápolók azonban megcsiklandozták a bélyeg nagyságú talpát, és újra lélegezni kezdett. A kisbaba légzési zavara 15 hetes korában elmúlt.

"Még most is sokszor megcsiklandozzuk a talpát, de azért, hogy megnevetessük. Nincs a nevetésénél szebb hang a világon" - mondta a boldog édesanya.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×