eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Dalra fakadt az amerikai nagykövet

Felpezsdítette Paraguay zenei életét a dél-amerikai országba akkreditált amerikai nagykövet, aki az őslakosok nyelvén énekelt fel népdalokat egy albumra.

Motivációjáról James Cason azt mondta: a felmérések azt mutatják, hogy a paraguayiak szerint az amerikaiak nem tisztelik a kultúrájukat, holott ez nem igaz, ezt akarta bebizonyítani. A nagykövet kitért arra is, hogy már az országba érkezése előtt elkezdett az őslakos indiánok guarani nyelvén tanulni, és a tudását azóta is tökéletesíti. Paraguayban két hivatalos nyelv van, a spanyol és a guarani.

A diplomata saját elmondása szerint tanulás közben fedezte fel, milyen csodás zenével rendelkezik az ország, és noha korábban soha nem énekelt nyilvánosság előtt, a bátorítást Paraguay legünnepeltebb szopránjától kapta.

Ennek hatására James Cason összeállított egy albumot az általa felénekelt népdalokból, illetve egy saját szerzemény is felkerült a CD-re. A nagykövet még egy koncertfellépést is vállalt.

Az alkotás fogadtatása nem volt teljesen pozitív, egy politikus például azt mondta: a diplomata szörnyen énekel, és dadogva ejti ki a guarani szavakat. Ezzel együtt a rádiók játszották a dalait.

"A hallgatók lelkesek voltak, és azt hiszem, meglepődtek, hogy valaki időt szán egy olyan nyelv elsajátítására, amely valószínűleg nehezebb, mint a kínai" - fejtegette az országból augusztus elején távozó nagykövet.

A jogdíjakból származó bevételeket szegény paraguayi gyerekek angoltanulásának támogatására fordítják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×