eur:
389.33
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mitől lettek hirtelen ilyen agresszívek a cápák?

Senki sem emlékszik cápatámadásra azon a mexikói partszakaszon, ahol a megszállott szörfözők mellett Hollywood krémje is előszeretettel üdül. Most azonban nem egészen egy hónap alatt 3 cápa is emberre támadt - ketten belehaltak sérüléseikbe. A váratlan agressziót sokan azzal magyarázzák, hogy egyre népszerűbb a szörfözés.

A szörfőrült amerikai Bruce Grimes néhány társával együtt a hullámzó vízre merészkedett Mexikó partjainál, Zihuatanejo város közelében, amikor hirtelen azt érezte, hogy valami megemeli a deszkáját.

Még 5 karcsapást sikerült tennie, amikor a felbukkanó cápa fogai belemélyedtek a karjába. Cápa! - kiabálta, miközben sikerült a kezét kiszabadítania az állat fogai közül. A szörfös néhány sebbel végül kijutott a vízből.

Előző nap nem volt ekkora szerencséje egy helyi szörfösnek, akit a szomszédos strandon ért halálos cápatámadás. Kevesebb mint egy hónappal ezelőtt pedig egy San Franciscóból érkező látogató esett áldozatul a feltűnően agresszívvá vált állatoknak.

A 3 eset előtt a cápatámadás fogalma teljesen ismeretlen volt a helyiek számára, ezért most több szakértő is érkezett a helyszínre, hogy kiderítsék: mitől lettek hirtelen ennyire agresszívek a ragadozók?

Elkerülhetetlen cápatámadások

A kaliforniai állami egyetemen működő cápalabor vezetője szerint nem jó megoldás, ha elkezdik levadászni a cápákat - márpedig az első halálos támadás után ezt történt, és ezzel a mexikói hatóságok hangos nemzetközi ellenkezést váltottak ki.

A cápatámadások nyilvántartó Nemzetközi Cápaakta adatai szerint a támadások az elmúlt században nagy mértékben növekedtek, főleg azért, mert megnövekedett az olyan vízisportok népszerűsége, mint a szörfözés.

Ezért is eredménytelen a cápák levadászása - vélik szakértők, akik szerint a cápapopuláció csökken, az emberek száma pedig továbbra is növekedni fog a vízben - ez pedig megváltoztatja az állatok viselkedését; hiába vannak kevesebben, viselkedésük kiszámíthatatlanná válik.

Mexikói szakértők most néhány cápafaj befogására készülnek, hogy tanulmányozzák: melyik az emberre a legveszélyesebb. A partok mentén és a vízben is járőrök fogják figyelni a partokhoz közel merészkedő cápákat, így figyelmeztetni tudják a fürdőzőket.

A környezetvédők nyomására a mexikói hatóságok további óvintézkedéseket is tesznek: például a cápaveszélyre figyelmeztető táblákat raknak ki, ez ellen azonban a helyi szörfoktatók és bolttulajdonosok hevesen kikeltek - a táblák ugyanis elriasztják a vendégeket.

Szerintük, mivel egyre több ember merészkedik még az elhagyatottabb vizekre is, a cápatámadások elkerülhetetlenné válnak - ezzel pedig tisztában kell lenniük a fürdőzőknek és a szörfözőknek is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×